Hlavní navigace

Další obrat, tentokrát Schillerové. Limity u výdajových paušálů se nakonec zvýší

13. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ministryně financí Alena Schillerová obrátila o 180 stupňů a uvedla, že podpoří zvýšení zastropování u výdajových paušálů na dvojnásobek.

Až doposud přitom Alena Schillerová razantně vystupovala proti a předešlý návrh z dílny ODS, který zvýšení přinášel, Sněmovna v září letošního roku hlasy ANO a ČSSD odmítla. Novinky by měly platit už pro zdaňovací období 2019.

ANO podpoří vyšší limit u paušálů

Ještě v září, kdy Sněmovna hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla návrh ODS na zvýšení limitů u výdajových paušálů, Alena Schillerová tvrdila, že zastropování paušálů na úrovni příjmů ve výši jednoho milionu korun dává smysl. Při této úrovni se totiž podnikatel stává povinně plátcem DPH a dopadá na něj určitá administrativa spojená se zákonem o dani z přidané hodnoty. Podle Schillerové tak nebyla argumentace zjednodušení administrativní náročnosti u vyšších příjmů relevantní.

Už dříve Schillerová navíc uvedla, že zvýšení limitů by přineslo nárůst rozdílu ve zdanění mezi jednotlivými skupinami obyvatel. Výhodu by získali ti, kteří ke svému zaměstnání potřebují minimum výdajů, tj. typicky podnikatelé na hraně tzv. švarcsystému. Těmto podnikatelům totiž výdajové paušály umožňují často uplatnit v zásadě násobně více výdajů než reálně vynaloží, komentovala Schillerová a dodala: Naopak u profesí, které mají vyšší nákladovost, nemá tento posun větší význam. Opětovné zvýšení limitu byt tak vůbec nevedlo k opozicí deklarovanému snížení administrativy, ale pouze k rozšíření prostoru pro daňovou optimalizaci bez změny administrativní zátěže.

Čtěte více: Schillerová: Zvýšení limitu u paušálů by pomohlo OSVČ na hraně švarcsystému

Před několika dny však ministryně obrátila a na svém Facebooku uvedla, že zvýšení limitu u paušálů podpoří. Dává to smysl a pomůže to freelancerům ve spoustě profesí, napsala ministryně. Hnutí ANO tak podpoří pozměňovací návrh ODS k daňovému balíčku, který nyní čeká ve Sněmovně třetí čtení.

První obrat u paušálů předvedla levice

Nejde přitom o první obrat, který politici u zastropování výdajových paušálů předvedli. Když v první polovině letošního roku předložila ODS návrh, aby se limity zvýšily, podpořily jej kromě opozičních stran i vládní ČSSD. Chtěl bych za klub sociální demokracie říci, že budeme hlasovat proti zamítnutí, protože v minulosti jsme OSVČ tady v této Sněmovně ohraničili spoustou zákonů. Myslím si, že v této chvíli bychom jim měli pomoci, nebo myslí si to celý náš klub. Měli bychom vytvořit optimální podmínky a měli bychom se zaměřit na velké korporace, na velké daňové korporace, které tady vydělávají největší peníze, nikoli OSVČ, uvedl během prvního čtení Jaroslav Foldyna, místopředseda ČSSD.

Návrh ODS navíc v červnu podpořil i Rozpočtový výbor Sněmovny, kde pro jeho schválení hlasovali kromě ODS, Pirátů, ČSSD také poslanci TOP 09 a KSČM. V září však během třetího čtení obě levicové strany obrátily a návrh nepodpořily. Poslanci ČSSD byli vesměs proti a většina komunistů se hlasování zdržela (2 návrh podpořili a 11 se zdrželo). Opozici tak nakonec chybělo 7 hlasů.

Čtěte více: OSVČ mají smůlu, zastropování výdajových paušálů se nakonec nezvýší

Vzhledem k tomu, že hnutí ANO jménem Aleny Schillerové nyní obrátilo, je vysoce pravděpodobné, že ke zvýšení paušálů dojde. Novela by podle odhadů ministryně mohla nabýt účinnosti v březnu či dubnu příštího roku. V každém případě se změna bude moci uplatnit až pro zdaňovací období roku 2019, tedy v daňovém přiznání podávaném od roku 2020, uvedla Schillerová serveru Denik.cz.

Jak vypadají paušály

Mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, činí aktuálně 1 milion korun. Paušál jde využít i při vyšších příjmech, maximálně jím lze ale uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně jde o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

Snížení hranice na stávající úroveň přinesl loňský daňový balíček, který schválila předchozí vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Zároveň s tím se ovšem OSVČ s paušály vrátila možnost využití daňového zvýhodnění na dítě a slevy na manželku (manžela). Za loňské zdaňovací období si podnikatelé mohli vybrat, zda využijí vyšší limit, ale bez slevy a daňového zvýhodnění, nebo limit snížený a slevu na manželku/manžela a daňové zvýhodnění na děti. Pro letošek ale pro všechny platí nižší limit a možnost využití slev na dani.

Po schválení novely by od zdaňovacího období 2019 měly limity vypadat následovně:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 1,6 mil. Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 1,2 mil. Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč

OSVČ s paušály budou zároveň moct i nadále využívat slevy na manželku/manžela a zvýhodnění na děti.

Brand24

Jak šel čas se zastropováním

K prvnímu zastropování výdajových paušálů došlo za vlády Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v roce 2013. Mezní příjem, ze kterého se zastropování počítalo, činil 2 miliony Kč. Zastropování se však týkalo jen dvou paušálů, 40%, tedy příjmů z jiného podnikání než ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a než z živnostenského podnikání, a 30% paušálu z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku. Kromě zastropování výdajových paušálů schválila Nečasova vláda rovněž odnětí možnosti pro OSVČ s paušály využít slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) pak od roku 2015 stanovila limit i pro zbylé dva paušály a vloni pak zastropování snížila na již zmíněný 1 milion Kč mezního příjmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).