Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitostí se bude počítat z ceny bez DPH i u nabyvatele

24. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa bude u daně z nabytí nemovitých věcí akceptovat cenu sjednanou bez DPH i u poplatníka nabyvatele.

Finanční správa tak rozhodla na základě analýzy v nedávné době zveřejněných rozsudků Nejvyššího správního soudu (4 Afs 88/2017–35, 7 Afs 301/2016 – 70).

DPH se nebude počítat i u nabyvatele

Do základu daně z nabytí nemovitých věcí se nebude počítat DPH, a to i v případě, kdy je poplatníkem daně nabyvatel (nejčastěji kupující). Od září letošního roku už finanční správa do základu daně DPH nezapočítává tehdy, pokud byl poplatníkem převodce. Rozšíření i na poplatníka nabyvatele přinesla analýza rozsudků Nejvyššího správního soudu, který dvakrát dospěl k názoru, že v případě, kdy je poplatníkem převodce, nelze do základu daně z nabytí nemovitých věcí DPH zahrnout.

V uvedených případech se však Nejvyšší správní soud nezabýval situacemi, kdy je poplatníkem daně nabyvatel. Situaci poplatníka nabyvatele bylo tedy nutné podrobit dalšímu rozboru obou rozsudků. Na základě důkladné analýzy se Finanční správa přiklonila k závěru, že není důvod, aby soud v budoucnu nerozhodl i v tomto případě obdobně jako u poplatníka převodce, upřesnila Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Čtěte také: Berňák bude nově daň z nabytí nemovitých věcí počítat z ceny bez DPH

Jak si nechat daň vrátit

Pokud k nabytí nemovité věci (obvykle jde o datum právních účinků vkladu do katastru nemovitostí) došlo kdykoliv po 1. 1. 2014) a daňové řízení bylo již ukončeno, přičemž daň byla správcem daně vyměřena ze základu daně včetně DPH, může si poplatník v případě, že dosud neuplynula lhůta pro stanovení daně, podat dodatečné daňové přiznání a zažádat o vrácení případně vzniklého přeplatku na dani. Uvedené se týká pouze případů, kdy převodcem nemovité věci je plátce DPH a nabývací hodnotou je cena sjednaná, do níž je zahrnuto DPH.

skoleni_15_4

Pokud daňové řízení nebylo dosud ukončeno, tj. správcem daně nebyla dosud vyměřena daň či ještě probíhá odvolací řízení, správce daně sám vyměří poplatníkovi daň podle výše uvedeného postupu. O vrácení případně vzniklého přeplatku na dani si opět může poplatník zažádat.

Jedná se o období, kdy bylo možné si vybrat, zda daň z nabytí nemovitosti zaplatí kupující, či prodávající. Nyní se zaplacení daně týká kupujícího.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).