Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitostí se zruší a odpočty úroků zůstanou, rozhodli poslanci

8. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Daň z nabytí nemovitostí se zruší, ale odpočty úroků z nově uzavřených hypotečních úvěrů by nakonec měly zůstat. Jen u nich klesne limit z 300 na 150 tisíc Kč.

Sněmovna dnes totiž i díky dvěma poslancům ČSSD podpořila, navzdory nesouhlasu hnutí ANO, pozměňovací opoziční návrh, který odpočty zachovává.

Daň z nabytí nemovitostí se zruší

Sněmovna dnes schválila návrh zákona, kterým se ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň by již neměl zaplatit nikdo, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019. 

Další změnou, kterou návrh obsahuje, je prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

Čtěte více: Zruší se daň z nabytí nemovitých věcí. Koho se bude úleva týkat? 

Odpočty úroků zůstanou

Vládní návrh také původně rušil možnost uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Ve Sněmovně ovšem došlo k překvapení a i díky dvěma poslancům vládní ČSSD prošel opoziční pozměňovací návrh z dílny ODS, který odpočty úroků u hypoték zachovává. Oproti stávajícímu stavu nicméně dojde ke změně u limitu a nově úhrnná částka úroků, o které se snižuje základ daně ze všech úvěrů poplatníků v téže společně hospodařící domácnosti, nesmí překročit 150 tisíc Kč. Aktuálně platí hranice 300 tisíc Kč.

Návrh nyní projedná Senát a prezident. Pokud jej podpoří, daň z nabytí nemovitostí se zruší v den vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Změny u úroků by měly platit až od ledna 2022.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).