Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitých věcí má nově platit kupující

9. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Vláda odsouhlasila změny v oblasti převodu nemovitostí. Nově by měl daň z nabytí nemovitých věcí hradit kupující. Rovněž má skončit institut ručení.

Daň z nabytí nemovitých věcí by měl nově hradit kupující. Vládá totiž schválila návrh zákona z pera ministerstva financí, který s touto změnou počítá. Zároveň by měl též skončit institut ručení u této daně.

Daň bude platit kupující

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Pokud projde legislativním procesem návrh zákona, kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, bude daň z nabytí nemovitostí vždy platit kupující. 
Dojde tím k odstranění obtíží vyplývajících ze současné právní úpravy, dle níž je v některých případech poplatníkem daně převodce a v některých případech je to nabyvatel. Komplikace při stanovení poplatníka nastávají zejména při směně nebo při úplatných nabytích nemovitých věcí z majetku České republiky, vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě. Sazba daně má zůstat stejná, tedy ve výši 4 %.

Doposud platí, že poplatníkem daně je primárně prodávající. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude nabyvatel. Současná právní úprava tak dává možnost, na rozdíl od úpravy dřívější, u koupě a směny převodci i nabyvateli smluvně ujednat, že poplatníkem daně je nabyvatel. Aktuálně navíc platí, že kupující je nyní ručitelem za daň. Pokud tedy prodávající daň neodvede, musí ji zaplatit kupující. Také institut ručení by měl v případě schválení zákona zaniknout.

Změny u daně z nabytí nemovitostí nyní schválila vláda. Novinky ale ještě musí odsouhlasit poslanecká sněmovna, senát a prezident. Pokud by zákon prošel, změny by měly začít platit od 1. dubna 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).