Hlavní navigace

Daně na poslední chvíli? Pro třetinu živnostníků naprostý standard

11. 3. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslední termín pro podání daňového přiznání bez poradce připadá letos na 1. dubna a živnostníci přiznávají, že vše nechávají na poslední chvíli.

Daně na poslední chvíli nechává téměř třetina tuzemských drobných podnikatelů. Letos tak plánují učinit koncem března. Vyplývá to z únorového šetření NMS Market Research pro Raiffeisenbank mezi 600 živnostníky z celé ČR.

Na prodloužený termín s daňovým poradcem spoléhá jen mizivé procento živnostníků

Poslední termín pro odevzdání daňového přiznání letos připadá na pondělí 1. dubna. Někteří drobní podnikatelé si na vyplnění daňového přiznání najímají daňového poradce. V tom případě pro ně platí prodloužený termín do 1. července.

Na tento prodloužený termín spoléhá celkem 3 procenta živnostníků. Drtivá většina živnostníků tak odevzdává daňové přiznání již koncem března.

Daňové přiznání je pro živnostníky noční můra, roste počet opravných přiznání

Dvě pětiny podnikatelů přiznávají, že je pro ně zpracování přiznání obtížné. Bez pomoci se neobejde 17 procent. Dvacet procent podnikatelů zvládne přiznání za hodinu, ostatním trvá vyplnění formulářů několik hodin až dní.

Daňový formulář je tak pro živnostníky stále nepřehledný. Roste počet těch, kteří podávají opravné nebo dodatečné daňové přiznání. Podle výzkumu se jejich počet za posledních pět let zdvojnásobil.

Přitom vyvarovat se chyb napomáhá podání daňového přiznání elektronicky. Toho využívá pouze jenom 34 procent podnikatelů. Povinně elektronicky musí podání učinit všichni poplatníci, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. K 11. březnu odevzdalo přiznání 24 % fyzických osob.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).