Hlavní navigace

Daňová přiznání zpracovává účetní? Podnikatel se vystavuje riziku

9. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé po svých účetních mnohdy vyžadují práci, která nespadá do rozsahu jejich živnostenského oprávnění. Například zpracování daňového přiznání.

Na jedné straně účetní, na druhé daňový poradce. Běžnou praxí však je, že právě účetní vykonávají práci, která spadá pod kompetence poradců. A neméně často je tomu tak i naopak. Má to ale svá rizika. 

Psali jsme: Daňový poradce má odpovědnost za vaši daňovou povinnost

Účetní v rámci své náplně práce poskytuje účetní poradenství a vede evidenci, případně evidenci v rámci právních předpisů. Zpracování daňových přiznání pro svého klienta však do jeho rozsahu práce nespadá, jak také potvrzuje Jan Molín, předseda etické komise Komory certifikovaných účetních: Pokud klient bude chtít od svého účetního, který není zároveň daňovým poradcem, zpracovat daňové přiznání, měl by ho účetní sám upozornit na to, že tato činnost není v rozsahu s jeho živnostenským oprávněním, a proto s sebou nese jistá rizika.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Jaká jsou rizika?

Pokud jsou v daňovém přiznání, které zpracovával účetní, odhaleny nedostatky, může se na straně jak účetního tak podnikatele objevit problém. Případné chyby vzniklé při zpracování daňového přiznání účetním obvykle nepokryje jeho pojištění odpovědnosti, a klient i účetní se mohou snadno dostat do nepříjemné finanční i právní situace, doplňuje Jan Molín.

Daně x

Čtěte také: Nešetřete na daňovém poradci. Může se vám mnohonásobně vyplatit

Daňový poradce vede účetnictví

Rizika se objevují i v opačném případě, kdy daňový poradce, který nemá příslušné živnostenské oprávnění k vedení účetnictví, účetnictví svého klienta přeci jen vede. Dojde-li při zpracování účetnictví k nějakému pochybení, nastává stejná situace jako u účetního, který zpracovává daňová přiznání – samostatné vedení účetnictví není kryto oprávněním k výkonu daňového poradenství, není v rozsahu činnosti, které poskytuje související zákon a daňový poradce musí nést plnou odpovědnost za svá úmyslná i neúmyslná pochybení. A ta nejsou kryta pojištěním daňového poradce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).