Hlavní navigace

Daňové kontroly vám nevoní? Přesídlete na Prahu 2 nebo na Prahu 4

3. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Nejmenší pravděpodobnost daňových kontrol je na Praze 2 a na Praze 4. Jeden úředník zde má na starosti 639 a 826 podnikatelů a zvládne tři kontroly ročně.

Chcete se vyhnout daňovým kontrolám? Přemístěte své sídlo na Prahu 2 nebo na Prahu 4. Právě zde totiž hrozí nejmenší pravděpodobnost, že vás někdo z berňáku navštíví. V roce 2011 na těchto úřadech provedl jeden pracovník v průměru 3 daňové kontroly. Vzhledem k počtu podnikatelů v obou odvodech chodí daňová kontrola jednou za 213 let (Praha 2) a 272 let (Praha 4). Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které zpracovala společnost SMART Office. Čtěte také: Definitivně potvrzeno, pro daňovou kontrolu nemusí mít berňák důvody

Na Praze 2 bylo v loňském roce registrováno celkem 22 374 daňových subjektů, nad kterými dohlíželo 35 kontrolorů. Na jednoho pracovníka tak připadlo 639 podnikatelů. Ze statistik ministerstva financí vyplývá, že v loňském roce bylo provedeno na Praze 2 celkem 103 kontrol, tedy jeden pracovník stačil prověřit pouze 3 daňové subjekty, uvádí Jana Babůrková ze společnosti SMART Office.

V městské části Praha 4 je registrován takřka dvojnásobek podnikatelů než na Praze 2. Jeden kontrolor zde má tak na starosti dokonce 826 subjektů. Počet kontrol na Praze 4 vloni dosáhl čísla 171. Mezi poklidná místa z hlediska daňových kontrol však patří celá Praha, průměrně v ní jeden úředník provede 7 kontrol ročně. Čtěte také: Čím na sebe můžete přivolat daňovou kontrolu z berňáku?

Kromě Prahy patří mezi města s nejnižší pravděpodobností kontrol též Plzeň, Pardubice, Hradec Králové nebo Liberec. Například finanční úřad Plzeň-Jih eviduje celkem 46 daňových kontrol a jeden pracovník jich provedl v průměru 9 za rok, říká Babůrková.

skoleni_15_4

Naopak nejvíce kontrol uskutečnili na finančním úřadě Brno III, kde jich v roce 2011 zvládli 1445. Na jednoho pracovníka připadlo 41 kontrol. Nejméně podnikatelů mají na starosti zase úředníci v menších městech. Konkrétně se jedná o berňák v Konicích, kde je 367 podnikatelů na kontrolora, finanční úřad ve Vodňanech a Jilemnici.

Už několik let rovněž trvá trend poklesu počtu daňových kontrol. Úředníci jsou však při nich důslednější a celková částka doměřené na daně naopak roste. Například v roce 2010 se provedlo o takřka deset tisíc méně kontrol než rok předtím, zatímco doměřená daň stoupla o 3,6 miliardy na 8,3 miliardy korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).