Hlavní navigace

exPRESS: Daňové ráje jsou trnem v oku ministerstvu financí, chce si na ně došlápnout

9. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Neprůhledné finanční transakce a nepřiznané příjmy v brzké době nezachrání ani daňové ráje. Ministerstvo financí se chce k dostat k informacím o bankovních účtech v těchto zemích.

Ministerstvo financí si chce posvítit na daňové ráje »

Ministerstvo financí zahájilo jednání se státy, které jsou označovány jako tzv. daňové ráje. Chce s nimi uzavřít dohody o výměně informací v daňových záležitostech. Cílem ministerstva je dostat se k informacím o bankovních účtech. Daňové subjekty, které dosud zatajují svoje příjmy, by si v této souvislosti měly uvědomit, že se postupně zvyšuje riziko odhalení zatajovaných příjmů, za které hrozí nejenom postih v podobě sankcí, ale také postih za krácení daně podle trestního zákona, upozornil ONDŘEJ JAKOB, mluvčí ministerstva financí.

Jak však upozornil VÍTĚZSLAV HRUŠKA, obchodní ředitel SMART Office&Companies, v dnešní době se automatická neboli pravidelná výměna informací již uskutečňuje, a to na základě uzavřených memorand o porozumění nebo na základě principu reciprocity. Nové dohody by však podle Hrušky mohly způsobit další přesun podnikatelů. Uzavření takovéto dohody s tzv. daňovým rájem může také vést k přesunu podnikatelů do jiného, s nímž tato dohoda dosud neexistuje,” doplnil Hruška. Podle něj v myšlenkách české veřejnosti bohužel nadále přetrvává domněnka, kdy je každá zahraniční majetková struktura mylně brána jako pokus o daňový únik či únik informací. Řada společností se snaží například o vstup na mezinárodní trhy či ochranu informací a majetku a v takovýchto případech je tvorba například holdingových struktur vhodná, uzavřel Hruška.

exPRESS - Koleje 01
Finance

Masivní nárůst insolvencí u fyzických osob

Česko za první čtvrtletí letošního roku zaznamenalo prudký nárůst insolvenčních návrhů. Oproti předchozímu sledovanému období se jedná o 95% nárůst. Historicky nejvyšší hodnoty byly dosaženy právě v měsíci březnu letošního roku.

Lidé šetří, maloobchod stále v červených číslech

Únorový maloobchod se v meziročním srovnání opět propadl. Reálný propad je ve výši 2,1 %, ale je lepší než očekával trh. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle odhadů ekonomů se maloobchod mohl propadnout až o 3,8 procenta.

Obchodní bilance opět v rekordním přebytku

Přebytkem ve výši 15,3 miliard korun skončil v únoru zahraniční obchod. Jedná se o částku o šest miliard vyšší v meziročním srovnání. Vyplývá to z údajů Českého statistického ú­řadu.

Investiční pobídky vydělaly 230 miliard korun

Investiční pobídky Česku prospívají. Jak ukázala studie společnosti Deloitte, od svého zavedení v roce 1998 vydělaly necelých 230 miliard korun.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Černá listina leteckých přepravců aktualizována

Od 1. dubna 2010 je platná nová verze černé listiny leteckých přepravců. Ti nesplňují bezpečnostní standardy zemí Evropské unie. Za nebezpečné je prohlášeno více než 200 leteckých společností.

Století důchodci dostávají důchod o 2000 Kč vyšší

Pokud se český důchodce dožije 100 let, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky navyšuje důchod o 2000 korun. 100letý senior navíc obdrží i osobní dopis od ministra práce a sociálních věcí.

skoleni_15_4

exPRESS - Koleje 03
Provoz a daně

Stravenky považují zaměstnanci za samozřejmost

Dovolenou o týden delší a služební auto i k soukromým účelům, to nejvíce požadují zaměstnanci od svých zaměstnavatelů. Stejně jako v předchozích letech by se Češi stále rádi více vzdělávali.

Rychlý internet podle MPO usnadní podnikání

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) otevřelo veřejnou diskuzi k tvorbě nové strategie v oblasti elektronických komunikací. Ta dostane název „Digitální Česko“ a má podpořit přístup Čechů k vysokorychlos­tnímu internetu.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).