Hlavní navigace

Daňoví poplatníci zřejmě zaplatí kvůli zajišťovákům miliardu korun

1. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zajišťovací příkazy na firmu FAU byly nezákonné, potvrdil Nejvyšší správní soud. Finanční správa tak prohrála nejvíce medializovaný spor.

Soud firmě FAU prošlapal cestu, aby po státu požadovala náhradu škody. Tu by pak v konečném důsledku zaplatili daňoví poplatníci. 

Finanční správa bude muset firmě vrátit peníze, FAU navíc zvažuje náhradu škody

V okamžiku zahájení exekuce, která nakonec firmu položila, měla společnost hodnotu převyšující miliardu korun, berňák bude navíc muset firmě vrátit všechny zabavené peníze. 

A to na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zamítl kasační stížnost Odvolacího finanční ředitelství. Přiklonil se tak na stranu Krajského soudu v Ostravě, který postup berňáku označil za nezákonný. Jako první o tom informoval server iHNed.cz

Čtěte také: Berňák mohl promluvit: FAU byla zapojena do řetězového podvodu s DPH

V případu FAU padlo také trestní oznámení

Kromě rozhodnutí o nezákonnosti vydání zajišťovacích příkazů budou muset české soudy řešit ještě trestní oznámení společnosti FAU. Ta v říjnu tohoto roku podala trestní oznámení pro podezření, že finanční správu řídí subjekt stojící mimo ni a že finanční správa vydala v kauze FAU zajišťovací příkazy na pokyn tohoto subjektu. 

Potvrdil to právní zástupce firmy FAU Alfréd Šrámek. Podezření pramení mimo jiné ze skutečnosti, že finanční správa na dotaz FAU odpověděla, že o vydání zajišťovacích příkazů na částky přesahující 200 milionů korun rozhodla úřední osoba podepsaná na zajišťovacích příkazech, tedy řadový úředník Specializovaného finančního úřadu, což je více než nepravděpodobné, protože rozhodnutí takového rozsahu není v běžné rozhodovací kompetenci řadových úředníků finančních úřadů, doplnil ČTK Šrámek.

Čtěte také: Firma FAU vrací úder. Podala trestní oznámení, že berní úřady řídí někdo zvenčí

Brand24

FAU je zapojena do karuselového podvodu, stále si na svém trvá berňák

Finanční správa nařčení odmítá a tvrdí, že společnost FAU byla zapojená do karuselového podvodu. Což je ostatně také stále stejný argument, kterým Finanční správa ČR své jednání ospravedlňuje. V tuto chvíli pouze víme, že NSS potvrdil rozsudek Krajského soudu v Ostravě, který se však nezabýval meritem věci, tedy zda se firma FAU účastnila daňového podvodu či nikoliv. Krajský soud se tehdy ve svém rozhodnutí neztotožnil s postupem Finanční správy ČR pouze z důvodu souběhu doměření daně a současně vydaných ručitelských výzev, ačkoliv zákonná úprava mezi těmito nástroji neumožňuje Finanční správě ČR možnost volby, komentovala pro iHNed.cz čerstvé rozhodnutí soudu mluvčí Generálního finančního ředitelství Gabriela Štěpanyová.

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert a který měl se společností FAU spory. Na konci srpna se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu finanční a celní správy do insolvence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).