Hlavní navigace

Daňový balíček 2021: Stravenkový paušál či změny u daně z nemovitých věcí

27. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Resort financí přichází s návrhem daňových změn, které by měly být účinné od příštího roku. Jaké novinky se dotknou podnikatelů?

Daňový balíček z pera ministerstva financí obsahuje stravenkový paušál, přináší také změnu v oblasti daně z nemovitých věcí nebo zdražení cigaret.  

Stravenkový paušál

Stravenkový paušál by měl zaměstnavatelům umožnit vedle závodního stravování a stravenek poskytovat daňově zvýhodněné stravování také přímo ve formě peněžních prostředků. Příspěvek na stravování osvobozený od daní a pojistných tak budou moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes nedosáhnou. 

Cílem zavedení stravenkového paušálu je odstranění nákladů na poplatky a provize, které se se stravenkami pojí. To se však nelíbí stravenkovým firmám, které tak logicky přichází o zdroj příjmů. Přečtěte si komentář redaktora serveru Podnikatel.cz Daniela Morávka: Peníze místo stravenek? Žádný kolaps, ale zlepšení pro (skoro) všechny

Nerušíme stravenky a dnešní režim zachováváme. Bude na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije nebo zůstane u dnešního zajetého modelu, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Čtěte také: Proč se restauracím (ne)vyplácí přijímat stravenky?

Daňové šablony ke stažení

Změny u daně z nemovitých věcí

Daňový balíček posiluje rozhodovací pravomoci místních samospráv v oblasti daně z nemovitých věcí a nově jim umožňuje stanovovat místní koeficient pro jednotlivé části obce. Nyní si mohou obce nastavit místní koeficient pouze jednotně na celém svém území. 

Zdražení cigaret

Navrhuje se další postupné navýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků, ze surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků. Zároveň se nebude zvyšovat cenová dostupnost tabákových komodit. Ve všech případech se bude sazba spotřební daně navyšovat přibližně o 5 % ročně.

U distribuce alkoholu chce ministerstvo zavést více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu. V současné době je každý distributor lihu povinen složit kauci ve výši 5 mil. Kč. Nově budou existovat tři pásma, a to 500 tis. Kč, 1 mil. Kč a dosavadních 5 mil. Kč. 

Změny u zdanění příjmů dluhopisů

V oblasti zdanění příjmů z dluhopisů se díky zrušení osvobození úrokových příjmů nerezidentů z dluhopisů vydávaných v zahraničí poplatníkem se sídlem v ČR narovnají podmínky mezi domácími i zahraničními investory. 

Naopak u příjmů ze státních dluhopisů vydávaných Českou republikou se osvobození rozšíří. Nyní jsou od srážkové daně osvobozeny příjmy nerezidentů ze státních dluhopisů vydávaných Českou republikou v zahraničí. Nově se toto osvobození bude týkat všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů.

Brand24

Podpora elektromobility

Daňový balíček přichází také s podporou elektromobility, která zjednoduší využívání elektromobilů pro služební cesty. Pokud se pracovní cesta uskuteční ve vozidle poháněném elektřinou, bude napříště možné prokázat výdaje na tuto cestu s pomocí tzv. referenční cenu elektřiny. Referenční cena elektřiny je upravena ve vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí a pro rok 2020 je stanovena ve výši 4,80 Kč za 1 kilowatthodinu.

Čtěte také: Elektromobily ve firmě: S daňovými postupy poradí daňová příručka

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).