Hlavní navigace

Daňový balíček prošel Sněmovnou. Tabákové výrobky a lihoviny zřejmě podraží

7. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci jednali o daňovém balíčku, který přináší mimo jiné zvýšení spotřební daně u lihu a tabákových výrobků a mění zdanění hazardu.

Vládní daňový balíček během včerejška nakonec Poslaneckou sněmovnou prošel. Jeho součástí je především zvýšení spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. ale přináší celou řadu dalších změn. 

Zvýšit se má také poplatek za vklad do katastru nemovitostí, a to z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud. Sněmovna však proti vládnímu návrhu zachovala osvobození od energetické daně u plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách.

Podraží lihoviny a tabákové výrobky

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout v příštím roce zhruba o 10 %. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Čtěte také: Prodáváte cigarety a tabákové výrobky? Nezapomeňte na novou povinnost

Co se týká alkoholu, například u půllitrové láhve 40% alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin předpokládá, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Zvýšení sazeb se netýká vína ani piva. 

Psali jsme také: Hráči budou ochotní přiznat výhry berňáku a další mýty ohledně zdanění hazardu

Zdanění hazardu

Zvýšit by se měla i sazba daně z hazardních her ze současných 23 % pro ostatní hry (tedy všechny druhy hazardních her až na technické hry) nově na sazbu 25 % a 30 %, a to primárně v návaznosti na škodlivost jednotlivého druhu hazardní hry a sekundárně v návaznosti na jeho ziskovost. Sazba 35 % pro dílčí daň z technických her zůstává zachována. Hráči budou zdaňovat výhry až od jednoho milionu korun.

Psali jsme: Zdanění výher: Neměli by mít hráči nárok na to, dát si vklad do hry do nákladů?

Vládní návrh na zvýšení daní nyní dostane k projednání Senát, je ale pravděpodobné, že ho vrátí zpět do Sněmovny. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).