Hlavní navigace

Darovali jste v roce 2018 krev? Zahrňte to do daňového přiznání

22. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dárcovstvím krve si můžete snížit základ daně. Požádejte zdravotnické zařízení o potvrzení o darování. Budete ho dokládat k daňovému přiznání.

Daňový poplatník, který ve zdaňovacím období daruje krev, si může snížit v souladu s ustanovením § 15 odst. 1 zákona o daních z příjmů základ daně. 

Cena za jeden odběr krve či jejích složek se už pro rok 2017 zvýšila. Jeden bezplatný odběr krve nebo jejích složek se oceňuje částkou 3000 korun (dříve 2000 korun).

Daňový odpočet není nijak omezen počtem odběrů krve, které se pro daňové účely ocení výše uvedeným způsobem. Ale v úhrnu lze v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání odečíst maximálně částku ve výši 15 % ze základu daně.

Do oblasti slev na dani přinesl několik změn tzv. daňový balíček. Některé se využily již v průběhu roku, jiné až po žádosti o roční zúčtování daní. Více v článku Slevy na dani v roce 2018 a v roce 2019

Musí se však jednat o odběr, za který nebyla poskytnuta finanční kompenzace. Výjimkou jsou jen úhrady cestovních nákladů, které se s odběrem pojí. Ty je však nutné prokázat. Stejně tak je nutné prokázat samotné dárcovství. 

Darování krve je třeba k přiznání doložit

Chce-li poplatník, který daruje krev, snížit základ daně darováním krve, uvede tuto skutečnost v daňovém přiznání. Do příloh je pak třeba přiložit potvrzení od zdravotnického zařízení o tom, že krev daroval a kolikrát. Zdravotnické zařízení takové potvrzení vystaví na požádání. 

Dárcovství kostní dřeně

Další daňovou výhodou je ocenění hodnoty odběru orgánu od žijícího dárce částkou 20 000 korun. Od základu daně je tak možné odečíst hodnotu jednoho bezplatného odběru krvetvorných buněk (s výjimkou úhrady prokázaných cestovních nákladů spojených s odběrem). Pro daňové účely se takový odběr ocení částkou 20 000 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).