Hlavní navigace

E-Government: Datové (poštovní) schránky pro každou firmu

6. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda chce v rámci projektu e-Government zřídit pro každého občana a zároveň firmu tzv. datové schránky, kam se budou doručovat zásilky od soudů a úřadů. Zaveden by měl být také komplexní registr. Ale o jeho technické způsobilosti podnikatelé pochybují.

Elektronická komunikace ve veřejné správě je stále v plenkách, i když některé z úřadů již tento způsob komunikace podporují. Aby stát občanům a firmám komunikaci s úřady ulehčil, připravuje projekt e-Government, který by měl zároveň zamezit byrokracii, o čem jsme informovali již v první části tohoto tématu.

Aby se celý projekt spustil, je potřeba nejdříve schválit zákon o e-Governmentu. Ten již předložilo ministerstvo vnitra a v současnosti je v připomínkovém řízení. Pokud projde celou schvalovací procedurou, měl by nabýt účinnosti 1.1.2009.

Projekt e-Government má přinést koncepci a koordinovaný přístup

„Jde nám o transformaci vnitřních a vnějších vztahů veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií s cílem optimalizovat interní procesy,” uvedl k zákonu pro business server Podnikatel.cz Vladimír Řepka z ministerstva vnitra. Cílem je rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti. Důležitým prvkem zákona je uznání elektronických dokumentů jako rovnocenných s papírovými a zajištění jejich bezpečnosti.

Dle návrhu zákona by se také měly pro každého občana a firmu vytvořit datové schránky. „Jednalo by se o jakési elektronické P.O.Boxy, kam se budou doručovat zásilky od soudů a úřadů,” vysvětlil Vladimír Řepka. Zákon vítají i podnikatelské organizace. „AMSP ČR projekt e-Governmentu jednoznačně vítá, neboť řeší problémy související s nadměrnou administrativou, která zatěžuje především malé firmy a živnostníky,” uvedla pro business server Podnikatel.cz Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Centrální registry jsou už na cestě

V rámci příprav na e-Government zpracovává ministerstvo vnitra návrh zákona o registrech, který by umožnil sdílení dat mezi všemi úřady a vytvořil by centrální registry. Jednalo by se o registr obyvatel, osob, územní identifikace, adres, nemovitostí a práv a povinností.

Jisté pochybnosti panují kvůli technické náročnosti projektu. „Systém se určitě bude ze začátku potýkat s chybami,” obává se Bedřich Danda, předseda Sdružení živnostníků a podnikatelů ČR. Ministerstvo vnitra ale věří v bezproblémovost projektu. Na spravování komunikační infrastruktury si najalo tři poskytovatele služeb, čímž zavedlo konkurenci, od které si slibuje rychlé vyřešení všech případných komplikací.

Brand24

Přehled již současné elektronické komunikace

Elektronická komunikace s některými úřady již prakticky funguje. Další úřady se do projektu budou také postupně zapracovávat, jakmile jim to zákony a technické možnosti dovolí.

Komunikovat elektronicky lze s těmito úřady:
Název úřadu
Česká správa sociálního zabezpečení
Ministerstvo dopravy
Ministerstvo financí
Krajský úřad Středočeského kraje
Generální ředitelství cel
Ministerstvo životního prostředí

Reklama

ŠKOLENÍ: Elektronická komunikace s úřady a datové schránky

Datové schránky - logotyp větší

Školení je určeno běžným uživatelům datových schránek z řad podnikajících i nepodnikajících fyzických osob, ale také právnických osob, které budou datovou schránku používat bez zřízení spisové služby. Dozvíte se, co je datová schránka, komu je určena povinně a kdo si ji může aktivovat dobrovolně. Ukážeme si, jak datovou schránku zpřístupnit, zasílat jejím prostřednictvím dokumenty a jak komunikovat s orgány veřejné moci.

Proč kurz absolovat?
Před samotnou aktivací datové schránky se seznámíte s její obsluhou, naučíte se přijímat a ukládat dokumenty, včetně jejich konverze do listinné podoby. Zjistíte, že používání schránky není vůbec složité a její zřízení může uživateli ušetřit spoustu času. Na školení bude hostovat odborník, který prozradí více o použité technologii a dalších technologických možnostech a výhodách elektronické komunikace. Registrovat ihned

Aktuální cena: 1 245 Kč bez DPH

Tlačítko: Registrovat

Komunikujete s úřady elektronicky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).