Hlavní navigace

Datové schránky jsou plné spamových zpráv, podezřelé přílohy neotevírejte

11. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Do datových schránek se dostaly desítky tisíc potenciálně škodlivých poštovních datových zpráv.

Ministerstvo vnitra jako správce Informačního systému datových schránek a Česká pošta jako provozovatel systému upozorňují, že se nejednalo o napadení systému datových schránek, který je silně bezpečnostně zabezpečen, ale o dílčí rozesílání škodlivých zpráv.

Odesílání potenciálně škodlivých poštovních datových zpráv bylo okamžitě zablokováno. I přes toto opatření je možné, že se v některých datových schránkách potenciálně škodlivý obsah nachází.

Podezřelé přílohy neotevírejte

Držitelům datových schránek ministerstvo doporučuje, aby neotevírali podezřelé přílohy ve svých schránkách a v případě podezření na existenci takovéto zprávy neprodleně informovali správce systému datových schránek. 

Česká pošta již dříve upozornila, že Poštovní datová zpráva není určena k zasílání nevyžádaných obchodních či jiných obtěžujících sdělení. Takové jednání je v rozporu s obchodními podmínkami služby, a zároveň se jedná o přestupek, za který hrozí fyzickým osobám pokuta až do výše 10 000 Kč a podnikajícím fyzickým osobám či právnickým osobám pokuta až do výše 10 000 000 Kč.

Poštovní datové zprávy je možno v době nouzového stavu zasílat zdarma, toto opatření přijala 23. března 2020 vláda jako jeden z kroků pro minimalizování osobního styku.

Byl pro vás článek přínosný?