Hlavní navigace

Datové schránky od pondělí v novém hávu, plně použitelné budou i na mobilech

18. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od pondělí začne fungovat modernizovaná verze datových schránek, která bude i nadále propojena s Portálem občana a nově i elektronickým občanským průkazem.

Nová verze bude plně responzivní, tedy jednoduše použitelná skrze mobily či tablety. Během roku navíc přibudou nové funkce.

Datovky v novém hávu

V pondělí by se měla spustit nová verze datových schránek, která by práci s nimi měla zjednodušit. Nová verze bude i nadále propojena s Portálem občana i elektronickým občanským průkazem a měla by být plně responzivní, tedy snadno použitelná i z mobilních zařízení. Portál občana tak bude jakousi elektronickou obdobou úřadu, datová schránka komunikačním nástrojem občana a eObčanka klíčem, kterým se každý k těmto službám dostane, dodal ministr vnitra Jan Hamáček.

Přihlásit se do datové schránky tak půjde nejen heslem, které lze získat při jejím zřízení na kterémkoliv Czech POINTu, ale nově také s pomocí občanky. Zruší se též ověřovací textový kódy CAPTCHA. Dále se přidá možnost vytvořit obsah datové zprávy prostým napsáním (či vložením) textu nebo hromadné vkládání více příloh k datové zprávě.

Nové datové schránky budou dostupné na webu Mojedatovaschranka.cz od pondělí 21. ledna. Pro nasazení jejich nové verze proběhne plánovaná odstávka této služby o víkendu 19. – 20. ledna 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).