Hlavní navigace

Dělá na DPP u více zaměstnavatelů, ale nikde nepřekročí 10 tisíc. Dostane bonus?

29. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak je to s nárokem na kompenzační bonus pro dohodáře, který dělá u více zaměstnavatelů, ale u žádného nepřekročí příjmy 10 tisíc korun. Lze to sčítat?

V rámci otázek a dopovědí, které poskytuje Finanční práva ČR, se často objevuje situace, kdy dělá dohodář pro více zaměstnavatelů na DPP.

Konkrétní dotaz zní: Pracuji pouze na DPP u různých zaměstnavatelů. Mé příjmy se pohybují v souhrnu kolem 20 000 Kč měsíčně. Od žádného zaměstnavatele však nepřekročí příjem hranici 10 000 Kč. Mám nárok na kompenzační bonus pro dohodáře?

Finanční správa odpovídá 

Subjektem kompenzačního bonusu je po novele zákona o kompenzačním bonusu mimo jiné fyzická osoba, která byla v rozhodném období činná na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti a v důsledku toho byla v rozhodném období alespoň čtyři kalendářní měsíce účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec. Rozhodným obdobím je doba od 1. října 2019 do 31. března 2020. 

Pro naplnění této podmínky je nutné, aby dané osobě byl alespoň za čtyři kalendářní měsíce (z celkových šesti možných) ze strany zaměstnavatele zúčtován započitatelný příjem v případě dohody o provedení práce v hodnotě vyšší než 10 000 Kč. Je-li v rámci rozhodného období platných více dohod, je možné tyto dohody pro účely splnění této podmínky kombinovat. Není přitom nutné, aby účast v rámci rozhodného období plynula z dohod uzavřených u téhož zaměstnavatele (existuje-li tedy v rámci rozhodného období souběh více dohod u různých zaměstnavatelů, může být účast na nemocenském pojištění v každém z povinných čtyř měsíců navázána na příjmy od jiného zaměstnavatele). 

Brand24

Čtěte také: Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

V tomto konkrétním případě však nebyly  splněny zákonem stanovené podmínky, v rozhodném období nebyl dohodář ani v jednom z měsíců z titulu dohod o provedení práce účasten nemocenského pojištění jako zaměstnanec (příjem byl vždy nižší než 10 000 Kč), a na kompenzační bonus tudíž nevzniká nárok.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).