Hlavní navigace

Digitální nomádi to nuceně zapíchli doma. Jak pandemie ovlivní jejich plány?

8. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Práce na dálku na cestách, digitální nomádství, je pro někoho ideální životní styl. Pandemie do něj ale hodila vidle a zhatila plány. Smráká se snad nad nomády?

Koronavirus zastihl nomády a nomádky na cestách. Mnozí stornovali plány a jeli domů. Teď uvažují, jaké změny jim virus a hlavně související opatření přinesou.

Co se dozvíte v článku
  1. Plány padly, nomádi zamířili domů
  2. Výhled? Téma dne je finanční rezerva
  3. Schopnost pružně reagovat na změny se vyplatí
  4. Chcete vyrazit poprvé? Čtěte praktická doporučení
  5. Nenechte se paralyzovat strachem

Plány padly, nomádi zamířili domů

Víťu Válku, nomáda, který navrhuje weby i aplikace a cestuje v obytném autě se svou ženou Renatou Válkovou (profesí virtuální asistentkou) i s dětmi, zastihly protipandemické restrikce ve Španělsku. Přečtěte si také článek Virtuální asistenti: Udělají za vás i to, co v podnikání nestíháte nebo vás štve.

Ještě s jednou rodinou v dodávce nejdřív utekli do Portugalska a doufali, že tam bude všechno v pohodě. Ale nakonec jsme se vrátili do Česka, protože žít v autě v době, kdy člověk nikam nemůže, nebyla zábava, říká Víťa s tím, že druhá rodina v Portugalsku po celou dobu zůstala, ale auto vyměnili za dvouměsíční podnájem přes AirBnB. Válkovi se vrátili do svého domu na Moravě, prošli čtrnáctidenní karanténou a pak fungovali stejně jako na cestách, akorát z Česka.

Podobně, jen v opačném směru, na tom byli i digitální nomádi, manželé Lucie a Lukáš Koneční, kteří se mimo jiné pod společnou značkou Loudavým krokem věnují on-line projektům. Když v Česku začal nouzový stav, byli na jihu Španělska, kam se předtím přesunuli z Portugalska. Za teplem vyrážejí každou zimu a tak i letos vyjeli ještě předtím, než byl koronavirus vůbec v Evropě. Plány jsme museli změnit razantně. Jakmile premiér Babiš vyhlásil v televizi nouzový stav, pustili jsme se do balení a o dva dny a 2600 kilometrů později jsme dojeli do Prahy, vzpomíná Lukáš. Všechny plány nechali za sebou, a to v jejich případě i s desítkami tisíc korun za neuskutečněné ubytování v hotelech, které jim, i přes jejich snahu, nikdo nevrátí.

Výhled? Téma dne je finanční rezerva

Co se týče výhledu nomádského životního stylu, je přitom Víťa stále spíše optimista. Sice předpokládá, že budou panovat přísnější hygienická opatření, ale jinak se svět vrátí do normálu. Obytná auta jdou teď nebývale na dračku a taky skýtají mnohem lepší hygienickou ochranu než kombinace letadlo + taxi + hotel. My sami už plánujeme cestu do Chorvatska ještě v létě, prozrazuje. Věří, že poté, co si lidé v práci v mnohem větší míře vyzkoušeli online konference a spojení na dálku, si uvědomí, že vozit své tělo sem a tam jen kvůli schůzce není nutné. O digitálním nomádství se více dočtete také v článku Nomádem snadno a rychle: Jak podnikat na cestách?

Otázkou je teď podle něj pro nomády spíš ekonomika – tedy to, kdo na nomádství vůbec bude mít peníze. Aerolinky to schytaly hodně. Ostatní odvětví asi ještě dozvuky lockdownu poznají. V mém okolí i u sebe vidím extrémní snahu nastřádat si teď rychle na horší časy. Takže všichni teď pracujeme hodně a to ani trochu neprospívá psychice, vysvětluje častou reakci.

Schopnost pružně reagovat na změny se vyplatí

Nomádi a nomádky teď podle Lukáše budou určitě obezřetnější a důsledněji budou sledovat, jak se situace kolem nemoci vyvíjí. Během koronaviru se z cest vrátila i většina jejich známých. Jak Lukáš říká, byli mezi nimi i tací, kteří byli na cestě tři roky a k tomu, aby dojeli do cíle, jim chybělo doslova pár týdnů. Pokud víme, tak se nikdo z nich na delší cestu ani zahraniční pobyt zatím nechystá. My sami máme v plánu pouze několik týdenních cest a nejbližší delší pracovní pobyt v zahraničí plánujeme až na únor 2021, popisují Lukáš s Lucií.

Lukáš a Lucie si myslí, že digitální nomádi sice budou do světa vyjíždět dál, ale budou pružněji reagovat na případné hrozby. Spousta z nich si totiž vyzkoušela, že čekat do poslední chvíle na uzavření hranic a repatriační lety, rozhodně není nic příjemného.

Chcete vyrazit poprvé? Čtěte praktická doporučení

Opatrnost pak Lukáš doporučuje zvláště těm, kteří se chystají vyrazit na cestu poprvé. Protože se u pandemie dá těžko předvídat, zatím radí zůstat raději doma. Až se situace uklidní, tak si vyberte zemi, která je rozvinutá a má dobrý zdravotní systém – pro případ, že byste tam uvízli. Základem je dobré zdravotní pojištění, emergency contact přímo v cílové zemi (například známí nebo kolegové) i doma (rodina) a registrace do DROZDu, vypočítává svá doporučení. DROZD je zkratka pro online Dobrovolnou registraci občanů České republiky při cestách do zahraničí Ministerstva zahraničních věcí ČR, která pak, v případě potřeby, umožňuje rychleji lidem venku pomoci.

Pracovní azyl pro lidi na cestách představují i coworkingová centra. Do některých nahlédněte v galerii:

Dál doporučuje najít si oficiální stránky vlády země, kam se chce nomád vydat, a nejaktuálnější zdroj informací ohledně pandemie i jiných hrozeb v zemi. A pokud nerozumíte místnímu jazyku, domluvte si kamaráda, který jím hovoří, v nejhorším případě používejte Google Translator, dodává praktický tip. Čtěte také: Řešíte, jak pracovat a cestovat zároveň? Inspirujte se digitálními nomády.

Brand24

Nenechte se paralyzovat strachem

Podle studie společnosti MBO Partners, nazvané State of Independence in America 2019, se asi 7,3 milionu nezávislých profesionálů jen v Americe prohlašuje za digitální nomády, což je o 2,5 milionu lidí více než v roce předchozím, kdy navíc také 17 milionů lidí plánovalo, že by se digitálními nomády chtěli stát. Zatím šlo tedy o rostoucí trend práce a životního stylu, je ovšem otázkou, co ukáže letošní průzkum. Nomádky a nomádi – zelenáči, kteří se na cesty prvně chystají třeba právě letos, totiž musí být podle Víti více než kdy dříve připravení na změny a na nenadálé situace, které mohou jejich cesty zasáhnout. Doporučuje jim proto mít k dispozici větší finanční rezervu a zjistit si předem veškerá hygienická pravidla v zemi, do které cestují. Tipy přináší i článek Digitální nomádství: Batoh, notebook a jede se.

Jinak chce věřit, že svět zůstal normální. Je tu s námi jen navíc nová nemoc, kterou je dobré sledovat, ale nedoporučoval bych nechat se paralyzovat strachem. To pak život, ať na cestách nebo doma, nemusí být vůbec radostný. Všichni na něco zemřeme, ale nálada mezi narozením a smrtí je to, nad čím máme velkou moc, sdílí digitální nomád a podnikatel Víťa Válka svůj postoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).