Hlavní navigace

Dítěti bude 13 let v průběhu pobírání ošetřovného. Jak je to s nárokem na dávku?

27. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Co když dítě oslaví v průběhu pobírání ošetřovného 13. narozeniny. Má rodič stále nárok na dávku, nebo tím ošetřovné končí?

Pravidla pro ošetřovné se od března po celou dobu platnosti mimořádných opatření přijatých v souvislosti s šířením koronavirové epidemie mění. Nově mají rodiče nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školských a dalších dětských zařízení, ale i některých sociálních služeb pro hendikepované.

Více v článku: Podrobně o ošetřovném a připravovaných změnách

Nárok na ošetřovné mají rodiče dětí mladších 13 let a bude vypláceno i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Stejně tak ho dostanou i lidé, kteří z důvodu uzavření zařízení některých sociálních služeb (denní stacionáře apod.) pečují o staršího hendikepovaného, který s nimi žije ve společné domácnosti.

Stále častěji se objevuje otázka, jak je to s přesným stanovením věku. Trvá nárok na ošetřovné i v momentě, kdy dítě dosáhne 13. roku během pobírání dávky? 

Posledním dnem vzniku nároku na ošetřovné předcházející den před 13. narozeninami, dávka se však vyplácí i v takovém případě až do konce mimořádného opatření, vysvětluje Česká správa sociálního zabezpečení

O ošetřovné mohou nyní žádat také OSVČ. Pro vyplácení peněžní podpory OSVČ stanovilo Ministerstvo průmyslu a obchodu obdobná pravidla. Více v článku O ošetřovné pro OSVČ půjde žádat od 1. dubna, nebude však pro všechny

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).