Hlavní navigace

Dlouhá studia a do důchodu daleko. Trh práce se musí prát se stárnutím populace

5. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle dat z Českého statistického úřadu se zvyšuje jak zaměstnanost, tak věk pracujících. Co vše za tím stojí?

Zaměstnanost se ve druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně zvýšila téměř o 7 tisíc osob a počet nezaměstnaných se snížil o necelých 16 tisíc. Obecná míra nezaměstnanosti je tedy 1, 9 % a nezaměstnaných je 102,4 tisíc osob.

Faktorů je mnoho

Průměrný věk zaměstnaných se od roku 2010 zvýšil o dva roky, a to na 43,3 let. Vyšší je průměrný věk pracujících žen (43,7) než mužů (42,9 roku). Je to dáno zejména tím, že v mladším věku jsou ženy na rodičovské, starají se o děti a rodinu, a nejsou tak v zaměstnání, dodává Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ. Za změnami ve věkové struktuře pracujících jsou hlavně demografické faktory, ale také prodlužující se doba přípravy na výkon budoucího zaměstnání a zvyšování věkové hranice pro odchod do starobního důchodu.

Snížil se také počet pracujících ve věku do 40 let, a to zejména proto, že nejsilnější ročníky narozené v první polovině 70. let se již přesunuly do vyšší věkové kategorie. Výrazně, a to o 24 tisíc, se zvýšil i počet pracujících ve věku 55–59 let a vzrostl také počet pracujících ve věku 65 a více let.

Nejen mezi maminkami nebo lidmi nad 50 let jsou oblíbené zkrácené úvazky. Přečtěte si o nich více v článku Lovíte lidi mezi maminkami, studenty a generací 50+? Nabídněte zkrácené úvazky

Stárnou zaměstnanci i podnikatelé

Zaměstnanost se liší také podle odvětví – meziročně se zvýšil počet pracujících v terciárním sektoru služeb (o 27,9 tisíc). Nejvíce pak v sekci zdravotní a sociální péče, ale také v dopravě a skladování nebo v rámci ubytování, stravování a pohostinství. Naopak v sekundárním sektoru průmyslu a stavebnictví zaměstnanost meziročně klesla, a to o 7,4 tis. osob. Zatímco ve zpracovatelském průmyslu počet pracujících vzrostl, ve stavebnictví došlo k poklesu. V primárním sektoru se počet pracujících meziročně snížil o 13,4 tis.

skoleni_15_4

Důvodům stárnutí podnikatelské populace jsme se věnovali v článku Podnikatelská populace stárne rychleji než populace zaměstnanecká. Co s tím?

O 14 tisíc se zvýšil počet zaměstnanců (na 4 403,2 tis.), ale klesaly počty podnikatelů. Těch se zaměstnanci ubylo 3,3 tisíc a jejich průměrný věk se pak ve 2. čtvrtletí 2019 zvýšil o 3,7 roku na 49 let. U podnikatelů bez zaměstnanců došlo k poklesu o 2,4 tisíc a jejich věk se zvýšil o 2,6 roku na 45,8 roku. Průměrný věk zaměstnanců se pak ve stejném období zvýšil o 1,8 roku na 42,7 roku. Ve všech zmíněných skupinách je vyšší průměrný věk žen než mužů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).