Hlavní navigace

Dluží vám a nemáte na to papír? Využijte institut uznání dluhu

2. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaká je obecná charakteristika uznání dluhu, za jakých podmínek je možné jej využít? Odpoví článek.

Uznání dluhu je v praxi velice často využívaným právním institutem, na jehož základě dlužník prohlašuje, že vůči věřiteli uznává svůj dluh co do důvodu i výše, čímž zpravidla výslovně fakticky potvrzuje existenci svého dluhu vzniklého z určitého právního důvodu (např. ze zápůjčky, z úvěru, z kupní smlouvy, ze smlouvy o dílo či ze směnky) a zavazuje se jej věřiteli uhradit.

Brand24

Problematika uznání dluhu a jeho právní úprava je obsažena v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „občanský zákoník“). Nejčastěji je uznání dluhu sepisováno v písemné podobě, což je samozřejmě pro věřitele ideální forma s ohledem na její průkaznost. K tomu je však nezbytná součinnost dlužníků, která ovšem v praxi často chybí. V takových případech přichází na řadu možnost konkludentního uznání dluhu, které má obdobné účinky jako písemné uznání dluhu. Pojďme se podívat na některá jeho specifika. 

Obecná charakteristika uznání dluhu

Uznání dluhu je velmi praktické zejména v případech, kdy právní základ dluhu, jako například smlouva o zápůjčce nebo kupní smlouva, není v písemné formě, přičemž dlužník je již v prodlení se splácením dlužné částky a existuje tak i případné riziko soudního sporu. V takových situacích se vyplatí s dlužníkem sepsat písemné uznání dluhu, ve kterém dlužník uzná svůj dluh vůči věřiteli co do důvodu i výše a jenž pak lze uplatnit i před soudem, pokud by to bylo potřeba. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).