Hlavní navigace

Dlužníci si více stěžují na vymahačské firmy

8. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Roste počet stížností ze strany dlužníků a věřitelů na inkasní agentury, které vymáhájí dluhy. Vyplývá to z informací Asociace inkasních agentur (AIA), která sdružuje nejznámější inkasní agentury. Stížnosti směřují na agentury, které jsou nejsou pod křídly AIA.

Chtěl bych upozornit, že výrazný nárůst počtu stížností jsme zaznamenali po zveřejnění komentované verze Etického kodexu, což se událo v březnu tohoto roku, komentoval zvýšený počet stížností Vladimír Gazárek, prezident AIA.

Jak však vyplývá ze zjištění serveru Podnikatel.cz, samotné vymahačské firmy zvýšený počet stížeností naopak nevnímají. Podle AIA si ve ve valné většině případů stěžují zejména dlužníci. Nelíbí se jim způsoby práce inkasní společnosti, často upozorňují na nepřiměřený nátlak, porušování zákona na ochranu osobních údajů sdělováním faktu, že je dlužníkem, třetí osobě.

Velmi často jde o problémy spojené se zasíláním upomínek, kdy inkasní agentury různým způsobem označují obálky (například červeným pruhem, nápisem „Exekuce“ apod.) či na obálce sdělují, že adresát je dlužníkem popř. rovnou uvádí výši dluhu, doplnil Gazárek.

školení květen 24 - novinky

Podle jedné z oslovených inkasních agentur leží vina také na straně dlužníka. Většinou jsou takové stížnosti neoprávněné. Dlužník si totiž často nepřečte veškerou přiloženou dokumentaci, kterou mu zasíláme, řekla serveru Podnikatel.cz Michaela Rubášová ze společnosti REAL bohemia, která vymáhá pohledáváky pro velké společnosti typu Telefónica O2 či GE Money Bank. Vinu na straně dlužníka přiznává i sama AIA: Setkáváme se i s případy, kdy se nejedná o pochybení inkasní agentury. Je třeba počítat s poměrně velkou kreativitou notorických dlužníků, kteří se v problematice velmi dobře vyznají a stále hledají další cesty a kličky, jak co nejvíce oddálit placení svých dluhů, doplnila Ivana Šárová, výkonná asistentka AIA.

U věřitelů podle Rubášové pak hraje role procento úspěšnosti vymáhání pohledávek. Stížnosti z jejich strany společnost žádné neeviduje. To samé potvrdily i další inkasní agentury náhodně oslovené serverem Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).