Hlavní navigace

Dnes je poslední den pro přehled pro zdravotní pojišťovnu

2. 8. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pro OSVČ dnes platí poslední termín pro odevzdání přehledu pro zdravotní pojišťovnu. Odeslat ho lze i elektronicky. Způsob závisí na zdravotní pojišťovně.

Zdravotní pojišťovny nabízejí hned několik způsobů, jak přehled odeslat. Tím nejstarším je klasickou papírovou cestou prostřednictvím pošty. V tomto případě hraje roli razítko pošty. 

Pokud bude přehled odeslán poštou ještě dnes, pojišťovna ho bude považovat za dnes doručený, i když ve skutečnosti přijde poštou později. To je rozdíl oproti doplacení případného nedoplatku, který z přehledu vyplynul. Zde naopak platí pravidlo, že za doručenou platbu se považuje taková, která byla připsána na účet zdravotní pojišťovny. Pokud tedy nemá poplatník aktivovanou u své banky okamžitou platbu, může se jeho platba zpozdit a on se tak může vystavit penále. Nedoplatek se přitom musí uhradit nejpozději do 8 dnů od podání přehledu. 

Přehled je možné odeslat elektronicky a ihned

Zdravotní pojišťovny dnes běžně nabízejí přes své webové či mobilní aplikace možnost odeslat přehled elektronicky. Data o poplatníkovi se často načtou automaticky, tudíž stačí vyplnit jenom příjmy a výdaje a uhrazené zálohy se odečtou již samy a vypočítá se případný nedoplatek či přeplatek. 

Například VZP pro tyto účely používá aplikaci Moje VZP nebo VZP Point. Podnikatel vyplní své příjmy a výdaje a pak si jen během pár minut zkontroluje automaticky vyplněné údaje, případně je doplní. Formulář je interaktivní a sám následně doplní úhrn zaplacených záloh, spočítá pojistné a případný přeplatek nebo nedoplatek na pojistném, píše pojišťovna v nápovědě k elektronickému podání. 

Přeplatek je možné si nechat rozdělit i do záloh

Zdravotní pojišťovna OZP má pro klienty připravenu aplikaci Vitakarta. I zde poplatník jednoduše zadá pouze základní údaje a formulář se dopočítá sám. Klient se v případě přeplatku poté rozhodne, zda ho chce vyplatit zpět na účet, nebo naopak rozpustit do záloh pro další období. OZP nabízí odeslání přehledu i prostřednictvím datové schránky

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).