Hlavní navigace

Dnes musíte uhradit daň z nemovitostí. Nemáte-li, požádejte o posečkání daně

1. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud se poplatník dostal do tíživé situace e není schopen dnes uhradit daň z nemovitostí, může požádat o posečkání daně. DO kdy je nutné žádost podat?

Daňové úlevy, které mají ulehčit situaci všem, na které dopadla opatření spojená s koronavirem, se týkají také daně z nemovitých věcí. Uhrazení daně je možné posunout. 

Je tu termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí končí 1. června 2020. Ti, kteří se dostali v souvislosti s koronavirem do tíživé situace a nemohou daň uhradit v řádném termínu, mohou příslušného správce daně požádat o posečkání daně nebo o její úhradu ve splátkách, upozorňuje Finanční správa ČR. 

Pokud poplatník podá žádost o posečkání daně do 31. července 2020, je správní poplatek prominut.

Co dělat, pokud se k vám informace o uhrazení daně z nemovitých věcí stále ještě nedostaly? Do 25. května by měla dorazit složenka k dani z nemovitostí. Co když nedorazí?

Daň uhraďte bezhotovostně

Finanční správa stále preferuje úhradu bankovním převodem. Platbu daně může provést kdokoliv z rodiny, aby se zejména starší poplatníci nevystavovali nebezpečí kontaktu s dalšími lidmi, stačí uvést správný bankovní účet finančního úřadu a variabilní symbol, což je u fyzických osob rodné číslo poplatníka. Všechny údaje důležité pro platbu daně jsou uvedeny na složence, eventuálně lze využít i QR kód uvedený na oddělitelné části složenky.

Jak podat žádost o posečkání daně, radí informační leták finanční správy: 

Čtěte také: Berňák doporučuje dva způsoby platby daně z nemovitých věcí

Daňové šablony ke stažení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).