Hlavní navigace

Dnes nejen odevzdat přehled, ale i uhradit nedoplatek. Pozor na častou chybu

18. 9. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Dnes je poslední den na odevzdání přehledů. Poplatníci však musí vedle odevzdání formulářů uhradit do dnešního dne případné nedoplatky, jinak hrozí sankce.

Dnes 18. září 2020 musí být nejen podán přehled o příjmech a výdajích, ale musí být připsán případný doplatek pojistného za rok 2019. Za den úhrady případného nedoplatku se považuje den připsání platby na účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení.

Při hrazení nedoplatku si ohlídejte důležité údaje

Česká správa sociálního zabezpečení upozorňuje, aby si plátci při platbě  nedoplatku na pojistném převodem zkontrolovali číslo účtu. Pokud je částka odeslána na nesprávný účet, pak není považována za řádnou.

Daňové šablony ke stažení

Pojistné se platí na konkrétní účet příslušné OSSZ: pro platby pojistného jsou určeny účty OSSZ s předčíslím 1011, 11017 a 21012. 

Často se také při hrazení nedoplatku na sociálním pojistném chybuje při zadávání variabilního číslaZatímco při bezhotovostní platbě případného nedoplatku na zdravotní pojištění poplatník uvádí jako variabilní symbol rodné číslo, u sociálního pojištění je to o něco komplikovanější. 

Variabilní symbol jednotlivých plátců je možné získat z korespondence s Českou správou sociálního zabezpečení nebo je možné o údaj zažádat na jednotlivých okresních správách, kdy jej úředníci vždy sdělí. Ti, kteří si platí měsíční zálohy, si variabilní symbol mohou zjistit ve své historii bankovního účtu.

Co dalšího přinesl tento týden na serveru Podnikatel.cz? 

Pokud se limit u paušální daně zvýší na milion, jak navrhl rozpočtový výbor, některé OSVČ s 40% paušálem na změně vydělají přes 120 tisíc korun. 120 tisíc korun. Tolik vydělají některé OSVČ na zvýšení limitu u paušální daně

Pracovní poměry jednatelů jsou opět předmětem sporů. Aktuálně šlo o příspěvky z cíleného programu Antivirus, které úřady práce odmítaly vyplatit. Jednočlenná eseróčka a (ne)platné pracovní smlouvy

Internetový obchod Alza od července začal účtovat svým firemním zákazníkům poplatky za platbu kartou. Jaké je vysvětlení a co tento může změnit? Alza účtuje až 2 % za platbu firemní kartou. Co na to zákazníci

Daně x

Od pátku 18. září budou platit nová plošná opatření kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v souvislosti se šířením koronaviru. Od pátku konec piv „na stojáka“, hospody budou muset nově hlídat i počty hostů

V praxi stále přetrvávají nejasnosti ohledně povinností zaměstnavatele při nepracovních úrazech zaměstnanců. Jde o citlivé osobní údaje o zdravotním stavu? Musí zaměstnavatel s OSSZ spolupracovat při nepracovním úrazu zaměstnance?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).