Hlavní navigace

Do 25. května by měla dorazit složenka k dani z nemovitostí. Co když nedorazí?

20. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Složenky k placení daně z nemovitých věcí by měly být poplatníkům doručeny nejpozději do 25. května. Co dělat, pokud se tak nestane?

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí končí 1. června 2020. Vzhledem k současným mimořádným okolnostem je možné daň uhradit později.

Nepřesáhne-li částka daně 5 000 Kč, je obecně splatná celá do 31. května. Připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den, v letošním roce připadá poslední den lhůty na pondělí 1. června 2020. Je-li daň vyšší než 5 000 Kč, je splatná ve dvou splátkách (do 31. května a do 30. listopadu), avšak poplatník ji může v termínu do 31. května zaplatit i najednou.

Daně nebo splátky daně, která nepřevýší částku 5000 Kč, obvykle postačí v případě, že se poplatník dostal do tíživé situace, uhradit bez sankce do 31. července 2020, u menších částek i o něco později.

Čtěte také: Berňák doporučuje dva způsoby platby daně z nemovitých věcí

U daně nebo splátky daně vyšší než 5000 Kč se v případě, že se poplatník neočekávaně dostal do finančních potíží, doporučuje využít žádosti o posečkání daně podle § 156 zákona č 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění. U žádostí podaných do 31. července 2020 byl prominut správní poplatek. 

Týká se to většiny poplatníků daně z nemovitých věcí. Poplatníkovi sice v tomto období vznikne nedoplatek na dani, ale vzhledem k mimořádné situaci nebude tento nedoplatek do konce srpna 2020 vymáhán.

Brand24

Složenky už jsou poplatníkům zasílány

Pokud plátce nevlastní datovou schránku nebo není přihlášen k zasílání údajů o dani z nemovitých věcí prostřednictvím e-mailu, obdržel nebo v nejbližší době obdrží psaní od berňáku. Finanční správa složenky s údaji k platbě daně z nemovitých věcí posílá už nějaký ten týden. Psali jsme: Berňák rozesílá složenky k dani z nemovitých věcí. Nedostanou ji však všichni

Pokud jste však složenku stále ještě nedostali a nedorazí vám do schránky do 25. května, finanční správa doporučuje, abyste se na ni obrátili. Pokud ani k 25. květnu poplatník složenku neobdrží, pak je nutné kontaktovat územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, uvádí Finanční správa ČR. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).