Hlavní navigace

Do konce ledna je třeba uhradit nemocenské pojistné za leden. Už v nové výši

30. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Minimální výše nemocenského pojistného se od začátku roku 2019 změnila. Pojistné za leden je nutné uhradit už do konce ledna.

Nový rok přinesl řadu změn v oblasti nemocenského pojistného. Týkají se jak splatnosti, tak také minimální výše pojistného. 

Aby na přelomu roku nemocenské pojištění OSVČ nezaniklo, musely osoby samostatně výdělečně činné, které si hradí nemocenské pojištění, uhradit pojistné za prosinec 2018 do 21. 1. 2019 alespoň ve výši 115 Kč (minimální pojistné pro rok 2018). Informovali jsme v článku Myslete na platbu nemocenského za prosinec. O pojistné můžete lehce přijít

Po této povinné platbě je však třeba myslet na to, že do konce ledna, tedy do čtvrtka 31. ledna, je nutné uhradit ještě jednu platbu, a to za leden 2019. Tato platba by měla být však již změněna. Minimální výše nemocenského pojistného je nově stanovena pro rok 2019 na 138 Kč.

Nemění se jen výše záloh pro OSVČ. Mění se i splatnost pojistného

Mírnější pravidla pro zánik nemocenského

Jak informuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), další novinkou od roku 2019 jsou mírnější pravidla, podle kterých automaticky zaniká nemocenské pojištění. V případě, že OSVČ neuhradí v řádném termínu alespoň minimální pojistné na nemocenské pojištění, ale doplatí ho do konce měsíce následujícího po měsíci, v němž mělo být řádně zaplaceno, účast na nemocenském pojištění nadále trvá a nebude ukončena. 

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Novinka se týká už splatnosti pojistného za leden. Pokud by nastala například situace, že OSVČ uhradí pojistné do 31. 1. 2019 „ve staré“ výši 115 Kč, má ještě do konce února možnost zaplatit, resp. doplatit pojistné na nemocenské pojištění, ale pouze do minimální výše 138 Kč a účast na nemocenském pojištění jí nadále trvá, informuje ČSSZ. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).