Hlavní navigace

Do konce září lze změnit zdravotní pojišťovnu. OSVČ mají změnu komplikovanější

21. 9. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pro změnu pojišťovny od ledna 2019 je nutné podat do konce září přihlášku té nové. Pro OSVČ je změna pojišťovny spojena s povinnostmi. Jaké to jsou?

Změnu pojišťovny od začátku nového roku 2019 je třeba řešit právě teď. Do konce září, tedy tři měsíce před platností změny, musí mít nová zdravotní pojišťovna přihlášku na stole. 

Pokud se pro změnu zdravotní pojišťovny rozhodne osoba samostatně výdělečně činná, musí myslet na několik povinností. 

Změna pojišťovny u OSVČ

Podnikatelů a OSVČ se týká stejný termín, tedy konec září. Oproti zaměstnancům ale mají více povinností a budou potřebovat několik lejster. 

OSVČ si musí připravit kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Pokud je změna pojišťovny provedena  v polovině roku, tak je také nutné v dalším roce podat s daňovým přiznáním dva přehledy o příjmech a výdajích. Tedy staré i nové zdravotní pojišťovně. Změnu je třeba hlásit i u praktického lékaře. A bude nutné změnit číslo účtu, kam jsou posílány zálohy na pojistné. 

OSVČ by však měly myslet na to, že mají zdravotní pojišťovny už více než rok nová čísla bankovních účtů, kam zasílají zálohy na pojistné. Nová čísla účtů a také informace o tom, co hrozí, pokud chodí zálohy na staré účty, najdete v článku Většina zdravotních pojišťoven přijímá platby i na staré účty, brzy ale skončí

Brand24

Povinnosti OSVČ při změně pojišťovny: 

  • přihlásit se k placení pojistného u nově zvolené zdravotní pojišťovny jako osoba samostatně výdělečně činná,
  • předložit nové zdravotní pojišťovně doklad o výši záloh na pojistné, 
  • přesměrovat platby záloh na pojistné na účet zdravotní pojišťovny, ke které OSVČ přestoupila, a ukončit placení záloh u bývalé zdravotní pojišťovny,
  • předložit oběma zdravotním pojišťovnám, u kterých byla OSVČ v rozhodném období (kalendářním roce) pojištěna, Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné. 

Další termín pro změnu zdravotní pojišťovny je opět za půl roku. Přihlášku je nutné odeslat do nové pojišťovny do 31. března 2019. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).