Hlavní navigace

Do otevření zahrádek zbývá pár dnů. Jasná pravidla, za jakých podmínek, nikde

13. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zástupci podnikatelů v gastronomii vyzývají sektor zdravotnictví, aby co nejdříve vydal jasné informace, jak se mají provozovatelé připravit. Je nejvyšší čas.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se společně s Českým gastronomickým institutem ve společné výzvě obracejí na ministerstvo zdravotnictví, aby co nejdříve specifikovalo, za jakých podmínek mohou provozovatelé otevřít zahrádky. Termín se nezadržitelně blíží a jasného není vůbec nic. Přitom na přípravu určitě nestačí pár dnů. Otevření restauračních zahrádek je naplánované na 17. května 2021. 

V tuto chvíli provozovatelům chybí jasné informace o tom, jak se konkrétně mají připravit, vyjma informací o kapacitě a rozestupech stolů. Informace o tom, že bude nutné kontrolovat při vstupu, zda má zákazník příslušné potvrzení
o negativním testu, očkování nebo prodělaném COVIDu je nejasné. Chybí zcela jakékoliv instrukce a detailní informace pro hospodské a nevíme, zda vláda zvážila specifika oboru,
uvádí se ve společné výzvě. 

Velká nejistota panuje také ohledně právní opory na straně hospodského, na základě jakého oprávnění může kontrolovat testy s citlivými informacemi, vyhodnocovat testy na místě a jaké má pravomoci vykázat hosta. Podle zástupců podnikatelů v oblasti gastronomie by stát měl spíše apelovat na zákazníky a veřejnost. Již nyní je jasné, že na hospodské padne opatření, které má mnoho nejasností a překážek. Je i proto nutné, aby bylo jasné, kdo a co bude kontrolovat a zda se stát chystá hospodským pomoci nebo je sankcionovat, uvádí dále výzva. 

Toto přinese navíc navýšené náklady a provozní problémy, které nebude hospodským nikdo kompenzovat.   

Vláda dnes měla upřesnit manuál, jak mají hostinští postupovat. Ale bere si čas navíc. Premiér Babiš zpochybnil zákaz puštěné wi-fi sítě v restauracích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).