Hlavní navigace

Do pátku je třeba nejen odevzdat přehledy, máte ale i další povinnosti

15. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Posunutý termín pro odevzdání přehledu správě sociálního zabezpečení a pojišťovně vyprší v pátek 18. září. Podáním to nekončí, na co dalšího musíte myslet?

Podat přehled o příjmech a výdajích musí každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která vykonávala alespoň po část roku samostatnou výdělečnou činnost. Pro letošní letošní rok byl termín kvůli koronavirové pandemii několikrát posunut. 

OSVČ mohou přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 bez sankcí podat až do 18. září 2020. Sankce nebude uložena, pokud OSVĆ splní podmínku. Je to další s povinností, která se s podáním pojí. K 18. září musí totiž zároveň uhradit i případný doplatek pojistného za rok 2019. Pozor tedy, za den úhrady se považuje den připsání platby na účet příslušné OSSZ

Následuje další povinnost, která se však netýká všech

Po podání přehledů by neměli poplatníci zapomenout na důležitou věc. A to změnit výši zálohy na sociální pojistné. Jak a jestli vůbec výši zálohy upravit, se poplatníci dozví z aktuálního přehledu. 

Minimální zálohy u sociálního pojištění nyní činí 2544 korun u OSVČ hlavních a 1018 u OSVČ vedlejších. U zdravotního pojištění je letos minimální záloha 2352 Kč.

Přehled pro zdravotní pojišťovnu též do 18. září 

Co se týká podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu, i tady je možné bez sankcí odevzdat formulář do 18. záříPodmínkou však je, že si OSVČ řádně plní své povinnosti. Pokud tedy nestihla podat přehled do 3. srpna a nebude mít u pojišťovny žádné resty, může s klidem využít termín prodloužený. Pokud plátci vyjde v přehledu jiná výše zálohy, ani tady by neměl zapomenout na její změnu v trvalé platbě. 

Daňové šablony ke stažení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).