Hlavní navigace

Do startu nového mýta zbývají dva týdny, registrována je jen polovina vozidel

19. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ačkoli počet registrovaných vozidel do nového mýtného systému narůstá, stále jich chybí polovina. Nové mýto přitom nestartuje až v roce 2020, ale už letos.

Nový mýtný systém přitom startuje na začátku prosince. Společnost CzechToll, která je provozovatelem nového systému, varuje před dopravními komplikacemi, zejména na hraničních přechodech s Polskem, Slovenskem a Německem.

Stále chybí polovina vozidel

Do startu nového mýtného systému zbývají dva týdny a prozatím dopravci registrovali 234 tisíc vozidel, což je 51 procent z očekávaného počtu 458 tisíc automobilů. Ve třetím týdnu před spuštěním nového mýtného systému sice rostl průměrný denní počet registrovaných vozidel, stále jich však polovina chybí. Podle firmy CzechToll tak hrozí na začátku prosince zejména na hraničních přechodech s Polskem, Slovenskem a Německem vážné dopravní komplikace. Řada zahraničních dopravců totiž počítá s tím, že se zaregistrují až při první prosincové cestě do ČR.

Myto.podnikatel.cz

 

Připravte se na nové mýto včas. Vyzkoušejte nejsnadnější platbu mýtného. Sjednejte si Road Account, které Vám usnadní registraci vozidel a umožní souhrnnou platbu v režimu odložené splatnosti.

Partnerem myto.podnikatel.cz je Diners Club

Zatímco velcí dopravci v režimu následného placení mýtného registrovali již 197 tisíc automobilů (128 % z plánovaného počtu), menší dopravci, kteří jezdí po českých silnicích a dálnicích zpravidla v režimu předplaceného mýtného, registrovali pouze 12 % automobilů (37 tisíc). Dobrou zprávou je, že někteří dopravci využívají povinnost registrace k přechodu z režimu předplaceného mýtného do následného placení. I proto zde již máme zapsaných takřka o třetinu více automobilů, než jezdilo v post-paid režimu v současném mikrovlnném systému. Znamená to méně administrativy a menší náklady na provoz systému. Horší zprávou je, že stále zbývá zaregistrovat více než 200 tisíc automobilů, uzavřel Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

O režimech placení si můžete přečíst více v článku Nový mýtný systém se blíží, jaké výhody má platit mýto pre-pay a jaké post-pay? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).