Hlavní navigace

Dobrá zpráva, počet bankrotů firem bude letos nejnižší za 10 let

6. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Neklesají pouze bankroty obchodních společností, ale snižuje se také počet bankrotů fyzických osob. Ve kterých krajích a v jakých oborech je situace nejhorší?

Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 787 bankrotů obchodních společností. To je o 13 % méně než v předešlém období. Co se fyzických osob podnikatelů týká, za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 6440 bankrotů. A to je o 8 % méně než v předchozím období.

I když počet bankrotů obchodních společností v jednotlivých měsících kolísá, stále pokračuje trend jejich postupného poklesu. Díky tomu je již nyní zřejmé, že letos bude vyhlášeno nejméně firemních bankrotů za posledních 10 let. Předpokládáme, že se počet bankrotů obchodních společností meziročně sníží o 14 %, říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Nejvíc bankrotů firem hlásí Praha a Jihomoravský kraj. Naopak nejméně Karlovarský kraj, Vysočina a Liberecký kraj. Meziročně se počet bankrotů snížil ve 12 krajích a ve dvou se zvýšil. Šlo o Zlínský kraj a Ústecký kraj. Nejrychleji se počet firemních bankrotů snížil v Jihočeském kraji a v Olomouckém kraji. Během posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů FOP zaznamenáno v Moravskoslezském kraji , ve Středočeském a Ústeckém kraji. Nejméně naopak ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Čtěte také:  Znáte možnosti řešení úpadku podnikatelů i nepodnikatelů?

Bankroty obchodních společností se za posledních 12 měsíců objevují nejvíce v oboru obchodu, průmyslu a stavebnictví. Nejméně jich bylo naopak vyhlášeno v zemědělství a dobývání a v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).