Hlavní navigace

„Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu.“ MPO na nový trik šmejdů chystá bič

23. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Novodobý trik tzv. šmejdů, kdy se vydávají za dodavatele elektřiny, je teď pod drobnohledem. MPO chystá kroky, jak jim v nekalé praktice zabránit.

Zazvoní u dveří a přichází s nabídkou, která se neodmítá. Novodobým trendem šmejdů jsou nabídky aukcí energií. Jak potvrzuje česká obchodní inspekce, v posledních měsících zaznamenala zvýšený počet podání na energetické aukce a podobné smlouvy, na základě kterých jim má být zprostředkován výhodnější dodavatel elektřiny či plynu.

Obsahem smluv jsou smluvní pokuty, které jsou jim účtovány, pokud podepíší s takovým „překupníkem energií“ smlouvu, ale následně odmítnou akceptovat vybraného dodavatele energie nebo od takové smlouvy chtějí odstoupit.

Psali jsme: „Šmejdi“ zase řádí. Zazvoní a vydávají se za dodavatele elektřiny

„Po podrobném posouzení několika smluv, které má nyní Česká obchodní inspekci k dispozici, vedeme pro podezření na nekalou obchodní praktiku několik správních řízení, další desítky jsou ve fázi probíhajících kontrol,“ dodává Mojmír Bezecný, ředitel České obchodní inspekce.

Jak to chodí v praxi?

„Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu,“ těmito slovy většinou začíná návštěva šmejdů, kteří přichází s příslibem úspory za energie. Je však nutné s nimi sepsat smlouvu. Dalším podezřelým momentem je, že není většinou známo, kdo že bude novým dodavatel elektřiny. Přesto je podpisem smlouvy stvrzeno, že takového nového, neznámého dodavatele spotřebitel zvolil. Navíc v případě, že si změnu dodavatele energií následně spotřebitel rozmyslí, zprostředkovatel mívá ve smlouvě stanovené poměrně vysoké sankce.

Čtěte také: Předváděcí akce jsou konečně na ústupu, “šmejdi” nově cílí na telefon a internet

Někdy jsou tyto smlouvy dokonce uzavírány jen za účelem následného nárokování smluvních pokut, případně je jejich výsledkem uzavření nevýhodné smlouvy s novým dodavatelem, kdy tento nový dodavatel a zprostředkovatel jsou propojeni a předem domluveni, popisuje Bezecný. 

Stále se objevují triky s dárky

Překupníci ve smlouvách nestanoví žádné poplatky za své služby, a dokonce ani sankce, ale budou se snažit ke smlouvě o dodávkách energií vnutit „dárek“ v podobě úsporných LED žárovek. Spolu s žárovkami spotřebitel podepíše také kupní smlouvu na tento „dárek“. Součástí kupní smlouvy je však opět nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy na dodávku energií a za LED žárovky je rázem nutné zaplatit. A to nemalou sumu. 

Právě v těchto dnech jsme udělili za nekalé obchodní praktiky pokutu dva miliony korun. Prozatím je to rekordní částka a budou následovat další. ERÚ aktuálně zacílil kontroly na dva problémy – pochybné plné moci k převodu mezi dodavateli a LED žárovky, které mohou sloužit jako skryté sankce,prozradil Vladimír Outrata, předseda Rady Energetického regulačního úřadu. 

Chystá se bič na novodobý trend šmejdů

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) a Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) představily plán, jak se s nekalými obchodními praktikami vypořádat.

Chceme najít vhodné legislativní řešení – upravit energetický zákon a zavést tzv. spotřebitelský kodex, říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Psali jsme: Pozor na katalogové šmejdy. Co se stane, když je budete ignorovat?

Nad zprostředkovateli by mohl být nově obdobný dohled, jako je tomu při sjednávání úvěrů. Také by měli mít jasně definovanou odpovědnost, a pokud by poškodili klienta, nesli by za to následky. Jedním z podnětů na úpravu energetického zákona je také úplný zákaz podomního prodeje.

skoleni_15_4

MPO připravuje také nový zákon o ochraně spotřebitele, tzv. spotřebitelský kodex. Ten by měl zvýšit ochranu spotřebitelů, zejména co se týče uzavírání smluv po telefonu. Nově by měly být smlouvy pro spotřebitele závazné teprve, až je podepíše. Daný právní předpis má být vládě předložen do 30. června 2019, uvádí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na svých webových stránkách. 

Co by mělo v kontextu se spotřebitelskými smlouvami v energetice dle MPO mimo jiné platit:

  • Konkrétní datum konce fixace ve smlouvě
  • Sdělení data konce fixace kdykoli na požádání klienta
  • Omezení maximální výše smluvní pokuty
  • Oznámení nových podmínek minimálně 30 dnů před vypršením smlouvy na dobu určitou
  • Součinnost stávajícího a nového dodavatele při změně
  • Možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů od podpisu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).