Hlavní navigace

Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

10. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kompenzační bonus se zavede i pro tzv. dohodáře. Dokdy budou moct o bonus žádat a bude nějaký rozdíl ve lhůtě za první a druhé bonusové období?

Zatímco OSVČ a společníkům již lhůta pro podání žádosti za první bonusové období do konce dubna vypršela, dohodáři budou mít termín prodloužený o několik měsíců.

Co se dozvíte v článku
  1. Nárok na bonus získají i dohodáři
  2. Žádost půjde podat až do konce října
  3. Kdo z dohodářů získá 500 Kč denně?
  4. Kdo z dohodářů získá jen 350 Kč denně
  5. Žádost bude komplikovanější
  6. SPD chce bonus i pro částečné úvazky

Nárok na bonus získají i dohodáři

Sněmovna projedná novelu zákona o kompenzačním bonusu, podle které by po OSVČ a společnících malých eseróček měli na bonus dosáhnout i ti, kteří si vydělávají na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, pokud jim dohoda založila účast na nemocenském pojištění.

Žádost půjde podat až do konce října

Pro dohodáře (ať už ve spojení se samostatnou činností, nebo bez ní) ovšem bude platit jiná lhůta pro podání žádosti. Podle přechodných ustanovení novely budou moct o bonus žádat ještě několik měsíců po nabytí účinnosti novely. Konkrétně návrh stanovuje, že lhůta pro podání žádosti o kompenzační bonus poběží znovu ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona a neskončí dříve než uplynutím posledního dne třetího kalendářního měsíce následujícího po nabytí účinnosti tohoto zákona. Pokud tedy zákon nabude účinnosti v červenci, půjde o bonus žádat až konce října, a to za obě bonusová období.

OSVČ a společníci přitom měli/mají podle zákona o kompenzačním bonusu na podání žádost 60 dnů od skončení bonusového období. Vzhledem k tomu, že první trvalo od 12. března do konce dubna, lhůta pro podání žádosti vypršela 29. června. Druhé bonusové období pak probíhalo od začátku května do 8. června a na podání žádosti tak dotyční mají čas do 7. srpna.

Čtěte více: Neváhejte, na žádost o kompenzační bonus za březen a duben máte poslední den

Kdo z dohodářů získá 500 Kč denně?

Novela počítá s tím, že nárok na kompenzační bonus 500 Kč denně budou mít i OSVČ, které zároveň pracují na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr zakládající účast na nemocenském pojištění. Práce na dohodu nebude nově vadit ani u společníků eseróček a také oni získají na kompenzační bonus 500 Kč za den nárok. Další podmínky budou stejné jako pro ostatní OSVČ a společníky.

Předně musí jít o OSVČ či společníky, kteří v daném období nemohli svoji činnost zcela nebo zčásti vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa dotyčného nebo jeho zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných podnikatelem či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti).

Kromě omezení činnosti kvůli koronaviru a krizovým opatřením (stejné jako u OSVČ) musí společníci splnit i výši obratu firmy. Nárok na dotaci mají jen ti společníci, jejichž firmy měly za rok 2019 obrat aspoň 180 000 Kč, nebo ti, kteří předpokládají, že obrat jejich firmy za první dosud neskončené zdaňovací období daně z příjmů právnických osob, po jehož celou délku tato společnost vykonává činnost, překročí částku 180 000 Kč.

Kdo z dohodářů získá jen 350 Kč denně

Novela ovšem zavádí kompenzační bonus i pro dohodáře, kteří nemají souběh se samostatnou činností a nejsou ani společníky eseróček. Na rozdíl od OSVČ a společníků však budou mít nárok jen na 350 Kč denně. Maximálně tak mohou získat 31 150 Kč.

Podmínkou nároku na kompenzační bonus je, že daná osoba pracovala alespoň 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu. Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele budou z podpory vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání. Další podmínkou je, aby daná osoba měla ke dni 11. března 2020 uzavřenou dohodu o práci konané mimo pracovní poměr.

Muselo také dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této činnosti z důvodu koronavirové krize, a to z důvodů na straně:

  • a) zaměstnavatele, které nastaly v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména v důsledku
    1. nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny,
    2. omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech nebo
    3. omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti, nebo
  • b) subjektu kompenzačního bonusu, které nastaly v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména v důsledku
    1. jeho karantény nebo
    2. péče o dítě nebo jiného člena domácnosti.

Dále má platit, že ten, kdo dostane kompenzační bonus, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud má dohodář více dohod, nárok na bonus vzniká za kalendářní den pouze jednou.

Čtěte více: Kompenzační bonus i pro dohodáře: Někteří dostanou 500 Kč denně, jiní jen 350 Kč 

Žádost bude komplikovanější

Dohodáři navíc budou mít trochu komplikovanější podání žádosti. Žádost o kompenzační bonus bude muset obsahovat i identifikaci zaměstnavatele, kopii dohody o práci konané mimo pracovní poměr a kopii mzdového listu zahrnujícího kalendářní měsíce, kdy byl subjekt kompenzačního bonusu účasten nemocenského pojištění na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr. Kopii mzdového listu lze nahradit potvrzením od zaměstnavatele prokazujícím splnění podmínek.

Brand24

SPD chce bonus i pro částečné úvazky

Jednat se bude i o pozměňovacím návrhu SPD, dle kterého by na bonus dosáhli i ti, kteří jsou OSVČ (či společníky malých společností s ručením omezeným) a zároveň pracují v rámci standardního pracovního poměru na částečný (nikoli plný) pracovní úvazek. Měl by být ovšem stanoven limit příjmů. SPD chce umožnit čerpání kompenzačního bonusu jen těm osobám samostatné výdělečně činným či společníkům společnosti s ručením omezeným, jejichž hrubý měsíční příjem ze zaměstnání v pracovním poměru byl v každém jednom kalendářním měsíci náležícím do časového úseku vymezeného prvním a druhým bonusovým obdobím, tj. od 12. 3. do 8. 6. 2020, nižší než 14 600 Kč, tzn. nižší než aktuální minimální mzda.

K návrhu SPD se však ministerstvo financí staví negativně. Stanovení jakékoliv hranice, odkdy je ještě souběh se zaměstnáním akceptovatelný, by přitom výrazně zkomplikovalo spravovatelnost programu a tím i rychlou dostupnost podpory, uvedl pro server SeznamZprávy.cz Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).