Hlavní navigace

Dopravní balíček pomůže také stavebním firmám. Jedná se o odložení plateb mýta

9. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda schválila sérii opatření směřující na podporu sektoru dopravy. Dopravci nákladní kamionové dopravy se dočkají odkladu plateb za mýto i silniční daň.

Dále by mělo dojít k posílení investic do dopravní infrastruktury a pomoci by se měli dočkat i pendleři. V tuto chvíli probíhají jednání o konkrétních podmínkách. 

Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvádí, že vládou schválený dopravní balíček pomůže dopravcům na silnici a také stavebním firmám, které mohou očekávat navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 6,5 miliard na rekordních 113 miliard Kč.

Ředitelství silnic a dálnic bude nyní muset co nejrychleji připravit projekty na opravy a údržbu nebo investice do státních silnic. Správa železnic pak má připravit další investice do železnice ve výši celkem 3,5 miliard nad rámec současného rozpočtu.

Dopravcům převážejícím náklad po silnici by mělo pomoci odložení plateb za mýto a silniční daně. Faktury za platbu mýta pro kamiony by mělo být možné uhradit ve lhůtě 3 měsíců, a to u vozidel v režimu následného placení (na fakturu) a pro období 1. 4. – 31. 7. 2020.

Více o placení mýta najdete v článku Jaké jsou sazby mýtného a jak v novém mýtném systému platit?

Karel Havlíček má společně s ministrem vnitra dle rozhodnutí vlády také zpracovat další postup k rozšíření turnusového režimu i pro pracovníky ze Slovenska a Polska, případně také pro specializované pracovníky z jiných zemí EU. Také u těchto států se má nastavit systém obdobný tomu, který je zaveden pro Rakousko a Německo.

Nepřehlédněte: CzechToll doporučuje v těchto dnech vyčkat s navrácením palubních jednotek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).