Hlavní navigace

Dostal se kvůli omezením do insolvence. Může přijít o kompenzační bonus?

26. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Někteří podnikatelé náročnou covidovou dobu nezvládli a kvůli omezením a zákazům skončili v insolvenci. Jak to bude s jejich kompenzačním bonusem?

Ministerstvo financí předně upozorňuje, že kompenzační bonus nemůže čerpat osoba, která v příslušném bonusovém období byla v úpadku. Rozhodné je tedy období, kdy k tomu došlo. 

Pokud se podnikatel dostal do úpadku až po skončení bonusového období, nárok na kompenzační bonus tím není dotčen. Stejně jako na jaře platí, že kompenzační bonus nepodléhá exekuci ani výkonu rozhodnutí. 

O kompenzační bonus lze žádat do 2 měsíců po skončení bonusového období. Za první bonusové období tedy do 5. ledna 2021, za druhé pak do 22. ledna. Za 3. bonusové období – 22. 11. – 13. 12. 2020 (max. 22 dní) lze podat do 15. února 2021.

Samotná žádost, která je k dispozici, se skládá z čestného prohlášení, že dotyčný splňuje podmínky pro přiznání bonusu. Dohodáři musí navíc se žádostí doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

Nárok na podzimní kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně náleží podnikatelům z řad OSVČ a společníků malých s.r.o. s převažující činností podnikání v přímo omezených oblastech ekonomiky. Tato činnost musí být současně za poslední čtyři měsíce převažující, tedy být dominantním (nadpolovičním) zdrojem obživy. 

Nezkomplikujte si vyplacení peněz

Chyb, které se často objevují v žádostech o kompenzační bonus OSVČ, je celá řada. Čtěte, na co byste si měli dát pozor, aby se peníze nezpozdily.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).