Hlavní navigace

Dostal výpověď pro nesplňování předpokladů. Co to znamená?

10. 5. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnanec chodil řádně do práce, neporušil pracovní povinnosti, přesto mu byla zaměstnavatelem doručena výpověď, že nesplňuje předpoklady.

Možnosti rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele jsou omezené. Popisuje je § 52 zákoníku práce. V ustanovení § 52 písm. f) se uvádí, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, nesplňuje-li předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil. O jaké předpoklady se jedná?

Co se dozvíte v článku
  1. Výpověď pro nesplňování předpokladů pro výkon práce
  2. Předpoklad odborné způsobilosti
  3. Předpoklad bezúhonnosti
  4. Předpoklad svéprávnosti, českého státního občanství a dosažení věkové hranice
  5. Předpoklad zdravotní způsobilosti
  6. Předpoklad povinného členství

Výpověď pro nesplňování předpokladů pro výkon práce

Zaměstnavatel skutečně může, a to i bez předchozího upozornění, dát zaměstnanci výpověď, protože nesplňuje předpoklady (eventuálně pozbyl předpoklady) pro výkon sjednané práce. Platí zde pouze obecné pravidlo, kdy dvouměsíční výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. Samozřejmě jde o výpověď bez zákonného nároku na odstupné.

Předpoklady pro výkon práce jsou u určitých profesí stanoveny obecně závazným právním předpisem (např. získání řidičského průkazu, vysokoškolského diplomu atd.). Nestanovuje je tedy sám zaměstnavatel, to by byly naopak požadavky zaměstnavatele. V následujícím textu se nesplňováním požadavků zaměstnavatele nebo neuspokojivými pracovními výsledky zabývat nebudeme. V článku poukazujeme pouze na vybrané varianty, kdy lze pozbýt předpoklady pro řádný výkon práce.

Předpoklad odborné způsobilosti

Nejčastěji se zřejmě bude jednat o předpoklad odborné způsobilosti. To platí v případech, kdy tuto odbornou práci nelze vykonávat bez předepsaného vzdělání. Může se jednat o získání diplomu, osvědčení či vysvědčení. Patří sem i předpoklad získání a naopak odebrání řidičského průkazu nebo jen určité skupiny řidičského oprávnění, které zaměstnanec ke své práci potřebuje.

V případě, kdy se jedná pouze o krátkodobé odebrání řidičského průkazu nepřesahující dobu 30 dnů, by měl zaměstnavatel jednostranně zaměstnance převést na jinou práci, kde toto oprávnění nepotřebuje (§ 41 odst. 2 písm. c) zákoníku práce). Jestliže jde o delší dobu nesplňování předpokladů pro výkon práce řidiče, může být situace vyřešena právě výpovědí ze strany zaměstnavatele pro nesplňování předpokladů.

Předpoklad bezúhonnosti

Bezúhonnost je dokládána výpisem z trestního rejstříku. To ale neznamená, že by měl být čistý trestní rejstřík vyžadován vždy. Tato povinnost musí být stanovena závazným právním předpisem. Například se jedná o práci pedagogů, zdravotnických a sociálních pracovníků, autorizovaných architektů apod.

Pokud je zákonem vyžadována bezúhonnost, zaměstnavatel vyžadovat výpis z trestního rejstříku musí a ten bude uložen v personální složce zaměstnance. Naopak u zaměstnanců, kterým zákon bezúhonnost prokazovat neukládá, by zpracování výpisu z trestního rejstříku pro pracovněprávní účely bylo v rozporu s nařízením GDPR. Více v článku: GDPR zatočí s kopírováním nadbytečných dokladů zaměstnavatelem 

Předpoklad svéprávnosti, českého státního občanství a dosažení věkové hranice

Plně nebo částečně omezená svéprávnost bude problematická zejména ve služebních poměrech, například u vojáků z povolání. Zde může být také obecně závazným předpisem stanoven požadavek českého státního občanství. Omezení maximální možnou věkovou hranicí (dosažení věku 65 let) je rovněž specifické pouze pro některé profese. Kupříkladu v letecké dopravě.

Předpoklad zdravotní způsobilosti

Zdravotní způsobilost vykonávat sjednaný druh práce se týká pracovních poměrů a v některých případech i dohod konaných mimo pracovní poměr. Posuzuje se v souladu se zákonem o specifických zdravotních službách a dokládá posudkem smluvního lékaře (eventuálně praktického lékaře) o zdravotní způsobilosti. Zaměstnanec může být k výkonu práce způsobilý nebo způsobilý s určitou podmínkou. Zaměstnanec ale může být dle výroku posudkového závěru rovněž nezpůsobilý k výkonu práce (nemůže být uzavřen pracovněprávní vztah pro posuzovaný druh práce), eventuálně může dlouhodobě ztratit způsobilost vykonávat dosavadní práci (bude po dohodě převeden na jinou vhodnou práci nebo mu bude dána výpověď). Avšak zde se doporučuje výpověď ze strany zaměstnavatele z jiných důvodů, a to dle okolností § 52 písm. d) nebo písm. e) zákoníku práce, tj. pozbytí zdravotních předpokladů.

skoleni_15_4

Ztráta zdravotní způsobilosti a výpovědní důvod § 52 písm. f) zákoníku práce by se využila v případě, kdy zaměstnanci uplynula frekvence pro periodickou prohlídku stanovená prováděcí vyhláškou k zákonu o specifických zdravotních službách. Zaměstnanec by se stal nezpůsobilým k výkonu práce.

Předpoklad povinného členství

Mezi další povinné předpoklady pro výkon práce patří právním předpisem stanovená povinnost členství v profesních organizacích. Například Česká lékařská komora, Česká lékárnická komora, Česká stomatologická či Česká advokátní komora. Vyloučením zaměstnance z profesní komory dojde ke ztrátě předpokladů pro výkon povolání. Jedná se tak o další z výpovědních důvodů pro ztrátu způsobilosti dle § 52 písm. f) zákoníku práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).