Hlavní navigace

Dotační poradenský servis přímo na pobočce banky

29. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V letech 2007 – 2013 mohou podnikatelé získat z dotačních prostředků zhruba 720 miliard korun. Pro zájemce o dotace to je velká výzva, stejně jako pro společnosti, které se zabývají poradenským servisem v oblasti dotací. Silného stébla, který může znamenat dobrý byznys, se chytají i banky. Komerční banka včera ohlásila, že od ledna 2008 nabídne nový koncept tzv. KB EU POINT. Jde o soubor komplexních poradenských služeb pro zájemce o dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Paralelně s poradenstvím mohou v rámci speciálního úvěrového programu Ponte II získat zájemci o dotace peníze na předfinancování a spolufinancování dotace.

Vlivem zpožděného schvalování operačních programů bylo letos možné požádat o dotaci pouze z několika málo zdrojů. V roce 2008 však bude situace zcela odlišná a velkou roli bude hrát včasný výběr vhodného dotačního programu a připravenost projektů, uvedl vedoucí KB EU POINT Promotion Center Jan Hanuš.

Už koncem letošního roku začnou pobočky Komerční banky nabízet službu Dotační průzkum. Ten v sobě zahrnuje zpracování hloubkové analýzy dotačních titulů vhodných pro konkrétního klienta či projekt.

Jedním z hlavních kritérií pro přijetí a kladné vyhodnocení dotačního projektu je zajištěné financování. Dotace je totiž zpravidla vyplacena až zpětně po vynaložení výdajů realizátorem projektu, řekl Jan Hanuš. Komerční banka proto vyvinula speciální úvěrový produkt PONTE II.

Díky němu lze zároveň vyřešit předfinancování dotace i spolufinancování nákladů, které nejsou dotací kryté.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).