Hlavní navigace

Dotkne se vás EET? Základem je požádat o autentizační údaje

21. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud se vás od května dotkne EET a nechcete nebo nemůžete využít zvláštní režim, musíme před startem evidence požádat o autentizační údaje.

Přes autentizační údaje se přihlásíte do systému EET, kde vyplníte požadované údaje o provozovnách a vygenerujete certifikát, který následně musíte nahrát do svého pokladního zařízení. Čtěte, jak o autentizační údaje požádat a na co si dát pozor.

Jak požádat o autentizační údaje

Jestliže budete muset od května evidovat tržby skrze EET, můžete si již nyní požádat o autentizační údaje, které slouží pro přihlášení do webové aplikace Elektronická evidence tržeb. O údaje musí požádat každý, koho se EET dotkne.

Požádat o autentizační údaje můžete jedním z následujících dvou způsobů:

  • elektronicky na Daňovém portálu pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky, kde vyplníte a odešlete formulář „Žádost o autentizační údaje“ – v takovém případě vám budou autentizační údaje zaslány do této datové schránky, a to bez zbytečného odkladu, nebo
  • osobně (ústně do protokolu) na kterémkoliv finančním úřadu, kde žadatel získá autentizační údaje okamžitě v rámci osobního jednání v zapečetěné obálce – údaje jsou však platné až od následujícího dne.

O autentizační údaje může požádat rovněž zplnomocněný zástupce podnikatele. Plná moc pro oprávněnou osobu musí být buď generální, nebo musí obsahovat zplnomocnění k podání žádosti o autentizační údaje a k jejich převzetí. Podpisy na plné moci nemusí být úředně ověřeny. Finanční správa upozorňuje poplatníky a jejich zástupce, že žádost o autentizační údaje nelze podat písemně, datovou zprávou podepsanou uznávaným elektronickým podpisem ani datovou zprávou odeslanou prostřednictvím datové schránky a jedná se tedy o nepodporované způsoby podání, upozorňuje finanční správa na webu etrzby.cz.

skoleni_15_4

Pozor na expiraci hesla

Pozor na to, že přidělené heslo slouží pouze pro prvotní přihlášení, při kterém jsou podnikatelé vyzváni ke změně hesla. Platnost prvotního hesla je maximálně 90 dní od obdržení autentizačních údajů. Jestliže by do této doby nedošlo ke změně přiděleného hesla, museli by podnikatelé požádat o nové autentizační údaje. Jakmile proto údaje obdržíte, přihlaste se co nejdříve a heslo si změňte.

Co dalšího musíte před startem EET udělat, čtěte v článku: Dotkne se vás v roce 2020 EET? Čtěte detailní návod, jak udělat registraci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).