Hlavní navigace

Dovolenou do firemního účetnictví ani omylem, jen na sebe poštvete kontrolu

12. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Finanční úřady kontrolují letní služební cesty mnohem důkladněji. Fungují na ně jako červená barva na býky. Na zahrnutí dovolené do účetnictví zapomeňte.

Kontroloři finančních úřadů se teď častěji než kdy jindy zaměřují na účty za pracovní cesty. Mnoho lidí si je totiž záměrně plete s dovolenou a započítává si do nákladů i výdaje na letní pobyt u moře. Vykazování rodinné dovolené jako pracovní cesty je ale více než rizikové. Skutečné služební cesty během prázdnin je vhodné doložit o to pečlivěji. V cestovním příkazu je vhodné uvést podrobný program služební cesty včetně informací, s kým a kde bylo vedeno jednání. Pro zkušené kontrolory je podezřelý už jen samotný fakt, že podnikatel jezdí na zahraniční jednání pouze o prázdninách. V letních měsících je obvyklé, že si podnikatelé pletou rodinné pobyty s obchodními výjezdy. Zatímco několikadenní konference, jakkoli může pro účastníky být i zábavná, je prokazatelně spojena s prací, výdaje na sedmidenní pobyt u moře s manželkou a dětmi už v daňovém přiznání nikdo neobhájí, varuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

I v tomto prostředí může proběhnout pracovní jednání. Pro účetní účely ale musí být více než řádně zdokumentováno a podloženo. 

Pracovní setkání během rodinné dovolené je samozřejmě možné, ale rozhodně k odečtení nákladů na letenky a ubytování na týden u moře nestačí. Takové pokusy jen přitáhnou pozornost kontrolorů. Ani účet za pracovní oběd, který je navíc nedaňovým nákladem, nestojí za možné komplikace. Zpětně se totiž jen velmi těžko dokládá, že byl při obědě jen obchodní partner a ne jen manželka. Také není možné zahrnovat do účetnictví letenky a náklady na ubytování za celou rodinu. V případě, že rodina doprovodí podnikatele na jeho služební cestu, není problém uplatnit v nákladech účtenky za nocleh, cestu, parkovné auta a další výdaje spojené s pracovními povinnostmi podnikatele. Použitelné jsou však pouze účty za tuto jednu osobu, ne celé rodiny. Doklady musí být striktně rozdělené na výdaje související s podnikáním a ty ostatní, které vdaních uplatnit nelze, popisuje Blanka Štarmanová možnosti uplatnění nákladů.

Content First

Při klasické služební cestě do zahraničí je možné do daňově uznatelných nákladů zahrnout dopravu, ubytování, stravné, kapesné a další výdaje spojené s pracovní činností. Například připojení k internetu nebo odeslání zásilky kurýrem. Vše je ale třeba mít doloženo účetními doklady, například fakturou za letenky a palubním lístkem. Jenutné počítat s tím, že předložený účet za zájezd s cestovní kanceláří bude předmětem prošetření mnohem pravděpodobněji než samostatně koupená letenka a hotel podle standardních firemních postupů.

Příspěvky na dovolenou pro zaměstnance

Zaměstnavatelé mohou přispívat zaměstnancům na dovolenou až do výše 20 000 korun ročně. Příspěvek na dovolenou je pro podnikatele nedaňovým nákladem, zaplatí z něj tedy 19% daň z příjmů. Na druhou stranu při výplatě mezd musí za zaměstnance odvádět kromě daně i sociální a zdravotní pojištění. Tento benefit je výhodný i pro pracovníka. Pokud by mu zaměstnavatel slíbil 5000 korun odměnu ke mzdě, po zdanění by mu nezbylo ani 3500 korun, ovšem za zájezd ve stejné hodnotě nic netratí, připomíná daňová poradkyně TaxVision Blanka Štarmanová. Příspěvky na dovolenou mohou dostat i zaměstnanci s uzavřenou dohodou o provedení práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).