Hlavní navigace

Důchodová reforma jako bič na OSVČ? Chtějí jim vzít důchody, nebo zvýšit odvody

11. 2. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V rámci důchodové reformy, se kterou přišla komise zřízená ministryní Janou Maláčovou, se má výrazně zvýšit sociální pojištění OSVČ.

Sama ministryně Jana Maláčová pak dokonce uvedla, že živnostníci, kteří platí jen minimální zálohy, nedosáhnou dokonce ani na základní nultý pilíř plánovaného nového důchodového systému. Proti takto plánované důchodové reformě však ostře vystupují zástupci podnikatelů, podle kterých by tvrdě postihla nejmenší podnikatele.

OSVČ zvyšme odvody, navrhuje komise

Důchodová komise, kterou zřídila ministryně práce a sociálních věcí a kterou nazvala Komise pro spravedlivé důchody, předložila několik variant důchodové reformy. Výchozí varianta počítá s tím, že OSVČ budou platit na sociální pojištění mnohem více než doposud. Podle komise je totiž nastavení důchodového systému pro OSVČ dlouhodobě stěží udržitelné. Evidence ukazuje, že významná část OSVČ skutečně odvádí pojistné pouze z 25 % průměrné mzdy. To však podle odhadů MPSV může vést k velmi nízkým důchodům současných OSVČ v budoucnosti a může zvýšit chudobu a nerovnosti mezi českými seniory i českou populací obecně. Orientační propočet při podmínkách roku 2019 totiž ukazuje, že starobní důchod takových celoživotních OSVČ by byl pouze 8400 Kč měsíčně. To je o 30 % méně, než je hranice příjmové chudoby pro jednotlivce, uvedla komise.

Čtěte také: Zvyšme OSVČ sociální pojištění, je to pro jejich dobro, říká ministerstvo

Podle komise je tak přirozeným krokem zvýšení odvodů OSVČ s tím, že následně se automaticky zvýší i jejich důchody. Výchozí nastavení nového systému proto předpokládá zvýšení výpočtového základu OSVČ z 50 % rozdílu mezi příjmy a výdaji na 75 % a zvýšení minimálního základu u hlavní výdělečné činnosti z 25 % na 40 %, tedy na nynější úroveň minimální mzdy, doplnila komise.

Reforma by nejhůře postihla nejmenší podnikatele

S tímto záměrem však nesouhlasí Hospodářská komora ČR (HK ČR), podle které by změny tvrdě dopadly především na ty nejdrobnější podnikatele. Sociální pojištění je v podstatě daň jako kterákoli jiná. Ačkoliv si živnostníci uvědomují nezbytnost důchodové reformy, pro OSVČ s nízkými příjmy by toto zvýšení odvodu bylo likvidační a vhánělo by je do šedé zóny, komentovala viceprezidenta Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková po diskusi se živnostníky v Sekci živností a řemesel Hospodářské komory ČR.

Jak navíc upozorňuje Komora, stávající systém platby pojistného je výsledkem intenzivních politických a odborných diskuzí, vedených v minulosti. Stejně tak jako se pojistné neodvádí ze zisku zaměstnavatelů, tak se pojistné neplatí z podnikatelského zisku OSVČ, ale jen z peněz odpovídajících mzdě.

Příklady HK ČR, jak by se živnostníkům zvýšily odvody:

  1. Drobná švadlena, pro kterou je podnikání hlavním způsobem obživy, utrží v průměru za měsíc 30 tisíc korun. I při uplatnění 60% paušálu na odečet výdajů ale švadlena musí odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu, a to jak při stávajícím nastavení, tak i v případě realizace návrhu důchodové komise. Ovšem kvůli komisí navrhované změně způsobu stanovení minimálního vyměřovacího základu by její odvod skokově narostl o 60 procent.
  2. Živnostník, umělecký kovář, pro kterého je podnikání hlavním způsobem obživy, utrží za měsíc průměrně 90 tisíc korun. Při použití 60% paušálu mu vyměřovací základ vychází vyšší než minimální vyměřovací základ – jak v současném systému, tak i podle návrhu důchodové komise. Jenže kvůli tomu, že by nově musel živnostník vycházet ze 75 % rozdílu mezi příjmy a výdaji, odváděl by na důchodové pojištění skokově o 50 procent více.

OSVČ s minimálními odvody také mohou zcela sebrat důchod

Zatímco komise navrhuje zvýšit OSVČ odvody, ministryně Jana Maláčová v pořadu Interview ČT24 dokonce uvedla, že živnostníci, kteří platí jen minimální zálohy, nedosáhnou ani na nultý pilíř plánovaného nového důchodového systému. Proti tomuto vyjádření se podnikatelé ohradili. Postoj paní ministryně, v rámci kterého nemá za alarmující možnost, že živnostníci nemusí dosáhnout ani na nultý pilíř, tj. na důchod nad úrovní hranice příjmové chudoby, považujeme za zcela nepřijatelný. Zcela zbytečně se vykopává příkop mezi živnostníky a zaměstnanci. Obě skupiny jsou pro ekonomiku potřebné, uzavřel Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Brand24

Čtěte více: Platíte si jako OSVČ jen minimální zálohy? Sebereme vám důchod, plánuje Maláčová

Tip na další obsah

Podívejte se, jak to vypadá v hotelu pro psy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).