Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důchodová reforma jako bič na OSVČ? Chtějí jim vzít důchody, nebo zvýšit odvody od anonym - Tak nějak jsem se smířil s nízkým důchodem,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2020 13:37

    bez přezdívky

    Tak nějak jsem se smířil s nízkým důchodem, holt člověk došetří, nebo zhebne.
    Ale koukám že se toho nejspíš ani nedožiju.
    Snad bude na pracáku teplo. ¯\_(ツ)_/¯

  • 12. 2. 2020 12:59

    Zvoník

    Je zajímavé, že právě OSVČ si dnes stěžují na nízký důchod, který dnes pobírají: Představte si dnes téměř 80tiletou testaurátorku fresek - fakt odbornici, která za svůj život vydělala na dva domy (jeden činžovní) a ztěžuje si, že kdyby dnes ještě nepracovala k důchodu, zemřela by hlady. Že prý zaplatí poplatky za bydlení ve starším rodinném domě, ve kterém bydlí a poplatky za telefon, a má po důchodě... Tak nevím, jak se OSVČ smiřují s nízkým důchodem a co v tom vězí?

  • 12. 2. 2020 13:25

    null null (neregistrovaný)

    @Zvonik54

    A jak se asi zaměstnanci smiřují se svým nízkým důchodem a co v tom vězí?

    Pán asi nikdy nepodnikal a tak vůbec neví, že? Si myslíte že se Vás někdo ptá kolik budete platit? Je to danné zákonem, stát Vám to vyměří podle toho kolik vyděláte a tečka. Žádné nemocentské, žádná sociálka, žádný pracák, žádná dovolená a vyhlídka už teď na poloviční důchod. Mimochodem Vy jako zaměstnanec taky nevíte, jestli nějaký Kalousek nebo podobná káča jako tady paní ministrině za 10 let ty důchody nezruší úplně a pro všechny, protože prostě oznámí že jinak by nebylo na nějakou novou zelenou katastrofu.
    A vřele Vám doporučuji se nezabývat zlidovělými historkami co kde kdo a co z toho, protože lidi toho dost nakecaj a troubové dost naopakujou ...

    12. 2. 2020, 13:25 editováno autorem komentáře

  • 12. 2. 2020 17:05

    Ilča

    Papouškujete, co některý politik nehorázně vypustil do éteru, aniž by rozuměl danému tématu, kterému by rozumět ve svém postavení měl.
    Jsem důchodkyně, OSVČ od roku 1991. A vůbec si nestěžuji.

  • 12. 2. 2020 18:19

    Zvoník

    To je dost dobrý... To jste výjimka, protože OSVČ se snaží odvádět státu co nejméně od r. 1989. Za Komoušů to bylo ve volných profesích samozřejmé. Tak nevím, z čeho Vám mohli vypočítat dobrý důchod, když jste si dopředu nenaškudlila z daní, což byl běžný praktikl. Krejčíř to dělal taky tak.

  • 12. 2. 2020 19:57

    Zvoník

    Paní Ernestová, OSVČ odvádí tolik, aby čistého do své vlastní kapsy oficielně bylo co nejméně právě kvůli těm daním z čistého příjmu. - To dá rozum. Můj společník, když jsem měl dělat tenkrát jako OSVČ daňové přiznání, mi radil: ,,A státu nic nedávej, ten by tě stejně okrad. Kup si něco, co se dá dát do odpisů z daní, ať odvádíš, co nejméně! Všechno, i věci domů pro rodinu, se dají napsat do daní." Víte, a tak dopadla asi ta dnešní důchodkyně - restaurátorka fresek a starých obrazů (umělecké řemeslo), že má dneska rodinný dům a činžák v Praze, že má malý důchod. Ještěže jsem nešel její cestou a šel jsem dělat do fabriky své řemeslo v polygrafii.

  • 13. 2. 2020 2:03

    ViR

    Proč by paní byla výjimka? Já si na vypčtený důchod také nestěžuji. Asi normálně pracovala a normálně odváděla co měla. To je prostě situace tak u 2/3 OSVČ. V té zbývající třetině jsou pak jednak nešťastníci, kteří mají dlouhodobě problém se vůbec uživit, a jsou rádi, že jsou rádi, ale jinou práci neseženou. Dále ti, kteří prostě jen neumějí počítat a nemyslí na budoucnost. A pak samozřejmě "podnikavci" kteří se snaží šulit kde mohou, a po pěti pivech a třech rumech se v nálevnách holedbají jak jsou chytří, jak v tom umí chodit, a co všechno si "odečtou z daní". (Že jde dílem o živnostenskou latinu, a dílem o chvástání, kterému učiní přítrž první kontrola z finančního úřadu, to je věc jiná...)

  • 13. 2. 2020 7:49

    Zvoník

    Asi to tak bude, jak píšete ale vypustil bych ten naivní konec, že první kontrola z finančního úřadu udělá něčemu přítrž... He,he,he, to je taková utopie, že se to nedá vůbec hodnotit jako pozitivum.

  • 13. 2. 2020 1:29

    ViR

    Jestli ono to nebude tím, že až do konce r. 2008 se na umělce, profesionální sportovce a jiná tzv. "svobodná povolání" nenahlíželo jako na běžné OSVČ, což byl jistý relikt z doby "reálného socialismu". A vykonavatelé takových činností nebyli povinně sociálně pojištěni (zejména z důvodu "nesoustavnosti" příjmů). Mám za to, že restaurátoři mezi takto posuzovaná svobodná povolání patřili také. Teprve od r. 2009 jsou tato povolání považována za standardní SVČ.

    Nicméně, jak ti umělci, tak třeba ti sportovci, si mohli (i za socíku) platit důchodové pojištění dobrovolně. Ale podle informací z veřejně dostupných zdrojů z. r. 2008 tak činila před zavedením povinnosti DP jen asi 1/5 z nich, přičemž je otázka, kolik si "na důchod" raeálně platili. Zda minima, nebo více. To totiž bylo a je u DDP (na rozdíl od OSVČ) v reži plátce, zda sui minimum navýší.

    Jinak ty velmi nízké důchody jsou OSVČ vyměřovány jen v jednotkách případů (z cca 20 tis. OSVČ, ročně odcházejících do důchodu). A většinou jde o jedince, kteří ani jako zaměstnanci nebyli žádní "lumeni", chybí jim roky pojištění, často byli v evidenci ÚP a podobně. Takže jde spíš o "poplašné zprávy" a snahu OSVČ více ždímnout. Podle seriózních analýz jsou totiž nově vyměřované důchody OSVČ sice nižšší než u zaměstnanců, ale jen o cca 10 -15 %. (Mně třeba podle předběžného výpočtu vychází, že kdybych požádal nyní o předčasný důchod [krácený za 4 čvrtletí předčasnosti a ztratil bych také rok pojištění] byl by mi vyměřen ve výši lehce nad 15 tis. Kč. Čili není to taková hrůza, zejména bydlím-li levně a něco si přivydělám. A SVČ se živím 28 let).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).