Hlavní navigace

exPRESS: E-faktura bez elektronického podpisu již od roku 2013

18. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Elektronický podpis nebude u e-faktur již od roku 2013 potřeba. Slibuje to alespoň Evropská komise, která chce zrovnoprávnit elektronické dokumenty s těmi papírovými.

Elektronická faktura bez elektronického podpisu »

Zjednodušení pravidel pro elektronickou fakturaci a archivaci. To je návrh novely směrnice 112/2006 EU, kterou předložila Evropská komise. Týká se harmonizace pravidel pro vystavování daňových dokladů a zejména zjednodušení pravidel pro elektronickou fakturaci a archivaci.

Novela by mohla být schválena s platností od roku 2013. Spočívá ve zrovnoprávnění daňových dokladů vystavených v papírové podobě a daňových dokladů vystavených a zaslaných elektronicky. Ukládá plátci povinnost zaručit věrohodnost původu, neporušitelnost obsahu a čitelnost daňových dokladů po celou dobu archivace. Na rozdíl od současného přístupu, neurčuje, jakými technickými prostředky musí plátce toto „zabezpečení“ provést. Zaručený elektronický podpis a značka je novelou pouze doporučována jako vhodná, nikoliv jediná možná metoda. Mělo by tak být možné nahradit použití elektronických podpisů a EDI i jinými technickými a bezpečnostními řešeními.

exPRESS - Koleje 01
Finance

Česko je v úspěšnosti čerpání dotací pod průměrem

Česká republika je v úspěšnosti čerpání dotací v období od roku 2007 zatím pod průměrem. Vyplývá to ze studie KPMG.

Ekonomická krize tvrdě dopadla na české vývozce

Objem českého loňského vývozu klesl na úroveň roku 2005. V meziročním srovnání roku 2008 a 2009 propadlo o 16 % v hodnotě 125 mld. Kč.

Úrokové sazby hypoték stále klesají

Poprvé od začátku roku 2010 došlo k meziročnímu nárůstu objemu sjednaných hypoték. Průměrná úroková sazba již jedenáct měsíců klesá.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Připravuje se novela zákona o DPH

Jejím cílem je posilování klientského přístupu a podpora poctivých poplatníků, kteří svědomitě plní své daňové povinnosti a na druhé straně posilování nástrojů správců daně v boji s daňovými úniky, jejichž prostřednictvím nepoctiví podnikatelé získávají neoprávněnou konkurenční výhodu oproti poctivým.

Od podzimu neschopenky elektronicky

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spouští od letošního podzimu v pilotním provozu zasílání neschopenek elektronicky. Ošetřující lékaři by si tak mohli ušetřit papírování.

Při kontrole z finančáku se vyhněte konverzaci

Vyhnout se soukromé konverzaci a nepozvat si kontrolu z finančního úřadu domů, pokud jste živnostník. Tak zní obecné rady v oblasti kontroly z berňáku.

Daně x

exPRESS - Koleje 03
Provoz a daně

Pojistné studentů a absolventů o prázdninách

I studentů se týká odvod zdravotního a sociálního pojistného. Za studenty, kteří jsou o prázdninách zaměstnáni, a toto zaměstnání založí účast na důchodovém pojištění, je povinen odvádět sociální pojistné jejich zaměstnavatel. To platí i pro zdravotní pojistné.

Nepeněžní dary při povodních do výdajů

Nepeněžní pomoc, která vedla k odstranění následků povodní, si poplatník může dát do daňově uznatelných výdajů.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).