Hlavní navigace

E-shopům přibudou za dva dny nové možnosti, ale i povinnosti

11. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za dva dny nabude účinnosti nový zákon o platebním styku. E-shopy budou moci využít nové platební metody, budou muset ale taky zajistit větší bezpečnost plateb.

Nový zákonem se implementuje směrnice o platebních službách (PSD2 – Payment Services Directive). Podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) přinese pozitivní výsledky jak pro obchodníky, tak  pro zákazníky.

Větší možnosti online plateb, ale i nové povinnosti

Nový zákon o platebním styku nabude účinnost 13. ledna. Jak upozorňuje APEK, z pohledu e-commerce přináší především tři změny. Nabízí možnost vytvoření nových platebních metod, které vyjdou vstříc zákazníkům. Současně by se měla zvýšit bezpečnost plateb na internetu a zcela omezit poplatky za platby kartou.

Nové možnosti plateb

Na trh platebních metod budou moct vstoupit podnikatelé, kteří nabídnou nové aplikace pro správu finančních prostředků. Banky totiž budou nově povinné jim poskytnout přístup k řízení účtů svých klientů po internetu. To podle APEK umožní řízení osobních financí či zjednodušení on-line plateb. Zákazníci budou moci například ovládat účty z různých bank prostřednictvím jednoho portálu. Podnikatelé, kteří budou chtít nové služby poskytovat, musí splnit stanovené podmínky a požádat ČNB o příslušnou licenci. V každém případě se ale otevřela možnost pro další vylepšení služeb poskytovaných on-line, uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška a dodal: Banky budou třetím stranám poskytovat přístup zřejmě nejvíc prostřednictvím API.

Autentizace bude muset probíhat ve dvou krocích

Nový zákon též zavádí náročnější požadavky na proces autentizace. Ověření identity zákazníka bude muset probíhat ve dvou krocích. Domníváme se, že tento krok v současné podobě není zcela nezbytný, protože jsou k dispozici i jiné metody zabezpečení, které by nesnižovaly pohodlí nakupujících, komentoval Vetyška. Osvobozeny budou například platby do výše 30 EUR, pokud se zároveň nebude jednat o platby opakované v krátkém sledu – pak by při celkovém součtu hodnoty plateb přes 100 EUR vznikla opět povinnost ověření ve dvou krocích.

skoleni_15_4

Standardy nicméně budou účinné až po 18 měsících ode dne jejich platnosti – vyhlášení Evropskou komisí. To očekáváme v průběhu února či března 2018. Fakticky tak bude silné ověření povinné nejdříve v druhé polovině roku 2019, doplnil Jan Vetyška.

Platby kartou zůstanou pro zákazníky bez poplatků

Už nyní se poplatek za platbu kartou v e-shopech takřka nevyskytuje, od 13. ledna ale už nebude možnost jej účtovat vůbec. Přestože směrnice a nařízení ze strany Evropské komise jsou často nepopulární, v oblasti platebních služeb se zdá, že PSD2 přinese pozitivní výsledky jak pro obchodníky, tak i zákazníky. Zvýšení konkurence díky nabídce platebních metod i důvěra nakupujících v on-line platby budou mít, věřím, pozitivní dopad na celou e-commerce, uzavřel Jan Vetyška.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).