Hlavní navigace

E-shopy už mohou zboží z třetích zemí do 22 EUR zatížit DPH

19. 7. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zatímco lidé stále mohou ještě zboží z čínských e-shopů do 22 EUR kupovat bez DPH, dodavatelé či e-shopy už mohou toto zboží DPH zatížit.

Musí to však udělat skrze zvláštní režim Import One Stop Shop. Jenom v takovém případě mohou provést opravu (snížení) takto uplatněné daně vůči kupujícímu a následně vůči správci daně.

Zboží ze zahraničí lze nakupovat bez DPH

Novela zákona o DPH implementující evropské předpisy o DPH, které mění pravidla v oblasti přeshraničního elektronického obchodování, teprve čeká na své projednání v Senátu. Samotné směrnice však již nabyly účinnosti. Znamená to mimo jiné, že DPH se z malých zásilek zatím platit nemusí, avšak celní legislativa je účinná. Až do nabytí účinnosti novely platí stále podle zákona o DPH osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce, dodala finanční správa.

skoleni_15_4

E-shopy už zboží DPH mohou zatížit

Jak nicméně upřesnila finanční správa, dodavatelé zboží jsou již oprávněni postupovat v souladu s právem EU a toto zboží zatížit daní bez ohledu na aktuální znění zákona o DPH. Pokud dodavatel či e-shop (digitální platforma) od 1. 7. 2021 uplatňuje DPH na zásilky z dovozu zboží do 22 EUR prostřednictvím tzv. zvláštního režimu Import One Stop Shop, může pouze a jen tento dodavatel či e-shop provést opravu (snížení) takto uplatněné daně vůči kupujícímu a následně vůči správci daně. Kupující se může obrátit přímo na dodavatele zboží či na provozovatele e-shopu (dle smluvních podmínek), který tuto DPH u prodeje zboží vůči němu uplatnil, a požádat jej o opravu a vrácení částky DPH, avšak dodavatel jeho žádosti vyhovět nemusí, uvedla finanční správa.

Finanční správa zároveň upozornila, že i když se jedná o osvobozenou zásilku z dovozu zboží do 22 EUR dle aktuálního znění zákona o DPH, není žádným zákonným způsobem oprávněna vrátit přímo kupujícímu částku DPH, kterou mu dodavatel v souladu s právem EU naúčtoval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).