Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku #EET bude mít na svědomí uzavření až stovky ordinací. Lékaři nechtějí evidovat od Skalgrin - Páni lékaři a dámy lékařky, pokud odmítáte evidovat své...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2017 11:54

    Skalgrin (neregistrovaný)

    Páni lékaři a dámy lékařky,

    pokud odmítáte evidovat své tržby - dáváte jasný signál - něco šmelíte. Něco signalizovat ještě neznamená, že tomu tak ve skutečnosti je - nicméně jde o podezřelé chování. Buďme k sobě upřímní, i ty třicetikorunové poplatečky jste si (často) strkali do kapes a odmítali evidovat. Každou chvíli se provalí nějaký "praktik" praktikucíjí bez vědomí a účasti svých pacientů - prostě jen díky výpisu ze zdravotní pojišťovny. Setkal jsem se s požadavkem na platbu vysokých částek ("rodinné" zuby) jedině v hotovosti a s dokladem po přemlouvání a ještě na propisovacím hadru z minulého století. Prý nemají účet (chi - přitom laborce platí převodem, ale zlomek vybrané částky).

    eReceptům také neutečte - víte proč? Jsme v 21. století, kdy je naprosto trapné vést lékařskou dokumentaci na papíře, jak je u nás stále celkem běžné. Vymlouvat se na stáří je nesmysl. Dělník na lince se také musí naučit pracovat s novou diagnostikou a sekretářka musí překročit hranice vaření kávy a zvedání pevné linky. Doba pokročila. Počítač schopný "utáhnout" vše co potřebujete v kanceláři pořídíte v repasu do pěti tisíc i s monitorem, myší, klávesnicí a základním kancelářským SW - když budete šikovní - i ta tiskárna se do toho vejde. Internet se také někde najde, koneckonců ve vašem placatém chytrém telefonu asi nějaký bude, když už nikde. A ano, ta věc se dá využít i jinak než na posílání fotek vnoučat.

    Jen doufám, že se někdy dožiju toho, že si vy lékaři mezi sebou předáte kompletní výpis z mojí "karty" jedním kliknutím, že odbouráte ošoupané desky s oslíma ušima, plné polorozpadlých papírů s písmem které nepřečtete ani vy sami. Tak to berme jako první krok k modernizaci. A třeba se dohrabeme i k placení kartou přímo v ordinaci. Koneckonců když to EET zvládne stará a věčne přiožralá Nováková s nedochozenou základkou v trafice a Vietnamský klan ve večerce (mimochodem ti prostě vklidu "koupili" EET a jedou dál) - vy vzdělaní lékaři byste to mohli také kousnout - ne?

    A nebrečte mi tu o tom, kde vezmete těch pár tisíc korun - až uvidím praktického lékaře co nejezdí novým SUV za pěknou hromadu peněz a který není čtvrt roku na dovolené, sednu si na zadek. A zamyslete se - opravdu vás ta monumentální investice do EET & eReceptů finančně položí? Jestli ano, docela by mě zajímalo jak jste vycházeli doteď... A 100 ordinací? Jak to dělá ten zbytek? Nejlepší je, že stejně nic nezruší - maximálně ti, co odejdou do důchodu nebo stejně plánovali přechod na lukrativnější výdělek.

    Mým přáním je, ať vyhraje volby kdokoliv - aby EET fungovalo nadále. Prostorů na zlepšení tam samozřejmě je habaděj - ale funguje to a oproti předchozí podobě "kas a účtenek" - jednoznačně krok či snad dokonce malý skok správným směrem. A říkají to (skoro šeptem) i ti co EET vedou už dnes. Každý politik co hlásá opak by si měl uvědomit - že podvádět se nemá. A zrušení systému který podvádění komplikuje není dobrá věc. Chcete ulehčit život malým podnikatelům, lékařům a jiným odpůrcům EET? Vymyslete dotovanou EET do určitého obratu a ten obrat přes EET kontrolujte :-)

    Pak i pan doktor Vomáčka ve svých pětaosmdesáti letech radostně zaplesá, že mu do jeho ordinace někdo "zadáčo" zavede internet. A pokud ne, pak existuje taková věc jako důchod - ve vysokém věku, kdy již stáří nedovoluje přizpůsobení novým trendům - vyplatí se.

  • 5. 9. 2017 15:14

    Petr (neregistrovaný)

    To jsou ale kecy, pane z fauvé. Problém je v tom, že vejra z automotive nahradí každý, ale starýho lékaře - praktika nikdo. Lékař může dělat u pásu, ale dělník lékaře dělat nemůže. Srovnávat dělníky s lékaři mi přijde jak z Rudýho práva. Kolik Vám proboha je, že máte tak zvrácený myšlení?

  • 6. 9. 2017 11:35

    Skalgrin (neregistrovaný)

    Tak jinak... vysoce vzdělaný konstruktér také dnes musí fungovat v poslední verzi programu Catia a kdysi potřebné rýsovací prkno nepoužije jak je rok dlouhý. Musí řešit projekt nového výrobku na moderní online platformě místo v zakouřené zasedačce. A takového specialistu s 30 lety praxe také nenahradíte. Nešlo o konkrétní srovnání - prostě každá profese prochází určitou modernizací a elektronizací. Vysokoškolský profesor také musí dnes studenty řídit přes informační systém a prezentovat elektronicky. Papírový index studenti nemají a ve spoustě poslucháren byste křídu a tabuli hledal marně.

    Prostě doba se posunula. Nechytejte mne za slovo - ale mou pointou mělo být že "i ten dělník" se musí vzdělávat a jít s dobou - natož lékař. Ale jen pro vás - výše uvedené příklady.

    Z mého pohledu, lékař neschopný naučit se alespoň základní funkci s PC a internetem není zjevně už v kondici kdy by měl léčit - a důchod je na místě. Pokud jde jen o neochotu - to se dá překonat. V případě, že neexistuje mladší nástupce praktikujícího lékaře - problém je nutno hledat jinde. Vysoké školy jsou plné budoucích lékařů - ti ale mizí do zahraničí popřípadě nastoupí do velké nemocnice. A EET toho není příčinou.

  • 8. 9. 2017 9:48

    Pavel (neregistrovaný)

    Jenže asi ani tomu kontruktéru by se nelíbilo, kdyby mu stát nařídil, že všechny projekty musí být uložené v centrálním uložišti, na které je přístup přes aplikaci ovládanou drbáním levé ruky prostrčené pod pravým kolenem za pravým uchem a že jakýkoliv přístup k projektu je jen online v tomto úložišti.

    A tohleto je přesně to, co chce stát po doktorech. Jak má doktor vystavit recept pacientovi, za kterým vyrazil na samotu u Horní Dolní o které mobilní operátoři ani neslyšeli a tedy nemá nijakou možnost se připojit na Internet? Má si platit tarif u všech operátorů, aby se aspoň přes jednoho připojil? Či má používat satelitním spojení? Kdo mu tyto zbytečné náklady vytvořené jen a pouze pro zvrácené potěšení ouředlníků otravovat všem život zaplatí?

    Doktor holt není kontruktér, který dřepí celý den na zadku v kanceláři a o infrastrukturu se mu stará celý IT tým.

  • 11. 9. 2017 14:58

    Honza z Boudova (neregistrovaný)

    Za nedlouho se Horní Dolní vylidní, jelikož jak známo mladí chtějí do měst a to především do Prahy.

  • 19. 9. 2017 8:01

    Pacient (neregistrovaný)

    A proč myslíte, že skončil IZIP? Protože doktoři se nechtěli přizpůsobit a zapojit se do systému. Byl vyvynut plugin do všech používaných SW na evidenci pacientů, ale doktoři se báli sdílet své "know how", aby se náhodou na něco nepřišlo. A tak mi, jako pacientovi, brali 2x půl litru krve za měsíc, protože dva doktoři chtěli stejnej rozbor krve.....

    Za mě říkám NA_RAT! Koukejte sdílet data! Je 21. století a mě nebaví čekat dvě hodiny v čekárně, než přede mnou vydaj papírové recepty hromadě pacientů, když by je mohl ten SW vydat každej měsíc automaticky (je-li, dle diagnózy třeba).

  • 12. 9. 2017 9:02

    jim (neregistrovaný)

    Když má lékař tak malé tržby, že nemá na EET, tak ať požádá Fnanční úřad o vyjimku z EET!!!

  • 13. 9. 2017 11:28

    Petr (neregistrovaný)

    Netvrdím, že konstruktéři kreslí na rýsovacím prkně, každý dnes ví, že používají CAD/CAM/CAE aplikace. Jen tvrdím, že kdo zachraňuje životy, je obecně důležitější než někdo z VW. A házet klacky starým praktikům (přes 65 let) je prasečina a la Bureš. Kolik máte ve fabrice 70ti letých zaměstnanců? Jste k smíchu.

  • 7. 9. 2017 21:13

    AAA (neregistrovaný)

    Má naprostou pravdu. Ani většina starých lékařů - praktiků už dneska nepíše na stroji.

  • 11. 9. 2017 15:04

    Honza z Boudova (neregistrovaný)

    Nechápu, že starý lékař (75) pokud ještě pracuje neovládá PC. Při zavádění EET končilo mnoho hospod, prý kvůli EET, nebylo to tak některé podniky se raději přejmenovaly a ti staří kteří se spíš jenom na buranově drželi pípy, ti už toho měli dost a tak zatáhli roletu, protože těch pár pivních cintů je neuživilo

  • 5. 9. 2017 20:56

    Milan (neregistrovaný)

    Souhlas ze je tu spousta lekaru, kteri se dovedli napakovat a lidsky stoji za starou belu. Ale presto nepausalizoval bych. EET je neco, co proste komplikuje zivot starsim lekarum, protoze mnohdy tem tehnologiim proste nerozumi a ani nechteji rozumet, protoze by se bez nich obesli. Stejne velmi obtizne naucite svou babicku ovladat smartphone. Jenze starsi lekari treba svou profesi maji radi, je pro ne naplnenim a navic v duchodu by si vyrazne pohorsili. Uznejte, ze my mladi se na duchod uz spolehnout nemuzeme a budeme radi, kdyz budeme schopni a budeme mit moznost i ve stari pracovat, nebo podnikat. Chci videt vas az budete stary a nekdo vas bude nutit pouzivat technologie, kterym nebudete rozumet a budete vedet ze byste svou praci svedli i bez nich. A pro vas to bude horsi, protoze technologicky vyvoj zrychluje.

  • 6. 9. 2017 8:51

    Petr (neregistrovaný)

    Presne tak. Vubec si neumim predstavit lekare bez pocitace a internetu. Tak se vzdelava? Kde ziskava informace o novych postupech, lecich a jejich vedlejsich ucincich? Nebo ten 70 lety lekar praktikuje jen to co se naucil pred ~45lety ve skole?

  • 10. 9. 2017 5:48

    l0l (neregistrovaný)

    vy bude nejaky stedoskolak co v zivote nevidel knihu a zvlada jen matlat prstama po displayi co?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).