Hlavní navigace

#EET jen pro plátce DPH? Návrh pěti opozičních stran klidně může projít

5. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pět sněmovních stran navrhlo vyjmout z EET neplátce DPH. Vláda sice tento návrh odmítá, může se však klidně stát, že projde jí navzdory.

Zmíněných pět sněmovních stran (ODS, Piráti, SPD, STAN a TOP 09) má totiž dohromady 82 poslanců a podporu nevylučuje ani KSČM. Lidovci na dotaz serveru Podnikatel.cz neodpověděli, ve volebním programu však vynětí neplátců DPH z EET sami měli.

Změny EET chtějí všichni

Že dojde k nějakému omezení EET, je takřka jisté. Samo ministerstvo financí uvedlo, že navrhne, aby se z EET vyňali drobní podnikatelé, kteří požádají o paušální daň. Nejčastěji se hovoří o hranici 250 tisíc Kč nebo 500 tisíc Kč. Nyní to nicméně vypadá, že může dojít ještě k výraznější změně. Zástupci pěti opozičních stran (ODS, Piráti, SPD, STAN a TOP 09) totiž předložili novelu zákona o evidenci tržeb, která by z EET vyjmula všechny neplátce DPH.

Podle předkladatelů návrhu novely totiž není podoba zákona ani po zásahu Ústavního soudu přijatelná, protože nepřiměřeným způsobem zasahuje zejména nejmenší podnikatele. Poslanci se přitom odvolávají na pět ústavních soudců, kteří měli odlišný názor než zbylé dvě třetiny soudců. U malých podnikatelů pak nejde jen o bezprostřední finanční náklady, nýbrž i o zatížení podnikající osoby další starostí, kterých však má již nyní „nad hlavu“. Nelze přehlédnout ani to, že jsou zákonem jako třída likvidováni zejména starší menší podnikatelé bez počítačových znalostí a online připojení, uvedli soudci v odlišném stanovisku.

Čtěte více: Přinášíme zdůvodnění 5 ústavních soudců, kteří chtěli zrušit celé #EET

Předkladatelé novely s tímto hodnocením souhlasí a zároveň zdůrazňují negativní dopady především na venkovské oblasti. Z těchto důvodů se navrhuje zúžit okruh subjektů, které evidenci tržeb podléhají, a to pouze na podnikatele s dostatečně vysokým obratem. Vhodným vodítkem se zdá být hranice stanovená pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty. Elektronická evidence tržeb by se tak uplatnila pouze na osoby, které jsou poplatníky daně z příjmů a současně jsou registrovanými plátci daně z přidané hodnoty, tedy jejich obrat překročí 1 milion korun (případně se k dani registrují dobrovolně), uvádí se v důvodové zprávě.

Návrh na vynětí neplátců DPH má šanci

Návrh rozhodně není bez šance, přestože s ním vládní ANO nesouhlasí i přestože strany, které jej předložily, mají „jen“ 82 poslanců. Podporu totiž nevylučují ani komunisté, kteří jsou již od počátku pro revizi zákona o evidenci tržeb. O výši obratu, od které by se podnikatelů EET netýkala, ale chtějí ještě jednat. Je to věc, která by se do jara měla prioritně zvládnout. Jednou z podstatných změn, které připadají v úvahu, je okruh povinných osob. Pokud jde o vymezení dle hranice obratu, může být 1 milion ročně příliš vysoký, jednejme ještě mezi kluby a na půdě výborů, uvedl serveru Podnikatel.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.

skoleni_15_4

Lidovci sice na dotaz serveru Podnikatel.cz neodpověděli, ve volebním programu však měli, že požadují zrušení EET právě pro neplátce DPH. Pokud by KDU-ČSL a KSČM návrh podpořily, měly by strany dostatek poslanců (107), aby ANO (i s ČSSD) přehlasovaly.

Čtěte více: Program lidovců: Nechtějí #EET pro neplátce DPH, pro které ji sami odhlasovali

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).