Hlavní navigace

EET pouze pro plátce DPH? Vláda zřejmě rozhodne už příští středu

22. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco soud změnil některé části zákona o EET s tím, že se například odsouvá 3. a 4. vlna, v návrhu pěti sněmovních stran je zúžit EET pouze na plátce DPH.

S návrhem vyjmout z elektronické evidence tržeb neplátce DPH přichází pět sněmovních stran (ODS, Piráti, SPD, STAN a TOP 09). O návrhu vláda zřejmě rozhodne příští středu, tedy 31. ledna 2018. Jak už server Podnikatel.cz informoval, vláda se k návrhu nestaví příliš s nadšením.

Psali jsme dříve: #EET jen pro plátce DPH? Návrh pěti opozičních stran klidně může projít

Už ze samotného návrhu stanoviska pro jednání vlády je zjevné, že zelenou nedostane. Návrh poukazuje především na příliš zužující omezení okruhu povinných subjektů na plátce DPH. Navrhované znění by vedlo k paradoxní situaci, kdy by plátci, který nesplnil svou registrační povinnost podle zákona o dani z přidané hodnoty, nevznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb, a byl by tak ve výhodnějším postavení než plátce, který tuto registrační povinnost splnil, uvádí vláda ve svém stanovisku. 

Co dalšího přinesl uplynulý týden? 

Slevy na dani zaznamenaly po delší době změny. Týkají se podmínek, za kterých si mohou zaměstnanci příslušnou slevu na dani uplatnit. Co se mění u slevy na manželku, základní a rozšířené slevy na invaliditu nebo třeba slevy na studenta, čtěte v článku Slevy na dani za rok 2017 a změny pro rok 2018. 

Mění se také zdanění srážkovou daní. A to nejen na dohody o provedení práce, ale také na příjmy malého rozsahu. Týká se to tedy nejrůznějších brigád a jiných přivýdělků. Srážková daň podle nových podmínek. Jak se projeví v praxi? 

Že by mohla mít osoba samostatně výdělečně činná proplacenou dovolenou? Jsou případy a místa, kde se to děje. V České republice to však neočekávejte. Proč? Vysvětlení hledejte v článku Bouře ve sklenici vody, české OSVČ na placenou dovolenou nárok nemají 

Brand24

Na daň z nemovitých věcích máte už jen něco málo přes týden. Čtěte, dokdy přesně daň pořešit, koho se týká, jakým způsobem ji uhradit a kde zjistíte její výší. To vše v článku Blíží se poslední termín pro daň z nemovitých věcí. Koho se to týká? 

Finanční správa tvrdí, že rozsudek Nejvyššího správního soudu nemá dopad na stávající povinnosti podnikatelů ohledně podání daňových přiznání, respektive jejich formátu. Zákony se podle berňáku změnily a tak není možné podávat přiznání v PDF. Oslovení odborníci ale názor FS nesdílejí. Čtěte celou kauzu včetně vyjádření daňových expertů. Znamená rozsudek Nejvyššího správního soudu, že lze podávat přiznání v PDF? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).