Hlavní navigace

EET pro řemeslníky a spol. prošla Sněmovnou, dříve jak v roce 2020 ale nebude

7. 6. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Sněmovna dnes schválila novelu zákona o evidenci tržeb, která zavádí EET pro řemeslníky, advokáty, lékaře a další obory z původně plánované 3. a 4. vlny.

Novela nyní poputuje do Senátu, odkud se však s vysokou pravděpodobností do Sněmovny ještě jednou vrátí. Zůstává tak otázkou, kdy skutečně odstartuje 3. a 4. vlna EET. Už nyní je jisté, že dříve jak v první polovině roku 2020 to nebude.

Řemeslníky čeká EET

Poslanecká sněmovna na několikátý pokus dnes definitivně schválila novelu zákona o evidenci tržeb. Zákon zavádí EET pro řemeslníky, lékaře, advokáty a další obory, které byly původně zařazeny do 3. a 4. vlny. Podnikatelé, kteří spadají do 3. a 4. fáze, začnou evidovat společně v jedné vlně, která bude spuštěna první den sedmého měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Offline režim pro drobné podnikatele

Novela též zavádí tzv. offline režim pro menší podnikatele. V rámci offline evidence bude podnikatel místo EET vystavovat účtenky z bloku, který si vyzvedne na finančním úřadě. Na konci každého dne pak zaznamená do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí pak zašle tento formulář na finanční úřad.

Aby mohl podnikatel tento nový zvláštní režim evidenci využívat, nesmí mít ročně vyšší příjmy v hotovosti než 600 tisíc Kč a musí být poplatníkem daně z příjmů fyzických osob nebo být poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu. Zároveň nesmí být podnikatel plátcem DPH a nesmí mít více než 2 zaměstnance. Navrhované řešení tak nepředstavuje osvobození od zákona o evidenci tržeb, ale alternativní formu evidence pro nejmenší živnostníky a podnikatele. Jeho výhodou je, že si tito podnikatelé sami rozhodnou, zda budou evidovat on-line nebo prostřednictvím tohoto rozšířeného offline modelu, doplnila ministryně financí Alena Schillerová.

Na vybrané zboží a služby se sníží DPH

Novela dále počítá se snížením DPH na vybrané zboží a služby a s osvobozením sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12 z evidence tržeb. Výjimku z EET získají i zrakově postižení podnikatelé, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry.

Výčet zboží a služeb, pro něž se navrhuje druhá snížená sazba daně (10 %):

Brand24

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • knihy, e-knihy a audioknihy.

Návrh rovněž vrací povinnost uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Tato povinnost tak bude dopadat zatím pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob.

3. a 4. vlna EET k ničemu není, kritizuje opozice

Zatímco ministerstvo financí tvrdí, že zavedení posledních dvou vln EET přispěje k narovnání podnikatelského prostředí, opozice hodlá proti novele dále bojovat. Podle Mikuláše Ferjenčíka, místopředsedy Pirátů, je rozšíření EET omyl. Poslanci vládní koalice přijali zákon jen proto, aby se premiér mohl tvářit, že vybírá daně a pracuje. Výběr daní se však nezlepší, protože vlastnictví EET pokladny a vydání účtenky jsou dvě nesouvisející věci. Druhý problém je, že papírová evidence, kterou mohou používat drobní živnostníci, není funkční a přináší enormní množství byrokracie, kvůli níž nebudou živnostníci tuto alternativu využívat. Budeme se proto snažit přesvědčit především ČSSD, aby změnila svůj postoj, až se návrh vrátí ze Senátu, uzavřel Ferjenčík.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).