Hlavní navigace

EET pro řemeslníky začne v květnu 2020, některé změny EET ale nastanou už letos

15. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
K náběhu posledních dvou vln EET či snížení DPH sice dojde až v květnu 2020, už letos v listopadu však začnou platit některé novinky spojené s EET.

Konkrétně se jedná například o povinnost uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka.

Řemeslníci už vědí, kdy se jich EET dotkne

Novela zákona o evidenci tržeb vyšla minulý týden ve Sbírce zákonů ČR a je tak už zřejmé, pokud nezasáhne Ústavní soud, na který se některé opoziční strany chtějí obrátit, kdy novinky nabudou účinnosti. Klíčové změny jako start EET pro řemeslníky, lékaře ad. nebo snížení DPH odstartují 1. května 2020.

Čtěte také: Změny #EET skončí u Ústavního soudu, slibuje opozice

Konkrétně se EET od května příštího roku dotkne například tržeb z dodání zboží (tržby za stravování, které není stravovací službou), pekařů, cukrářů, řezníků, právníků, účetních, lékařů, kadeřnic, opravářů nebo řemeslníků. Zjednodušeně se dá říct, že se EET už bude týkat všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

DPH klesne v květnu 2020

Od května 2020 se rovněž sníží DPH na 10 % na vybrané zboží a služby:

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • knihy, e-knihy a audioknihy.

Pro daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty za zdaňovací období před prvním dnem sedmého kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení tohoto zákona, jakož i pro práva a povinnosti s nimi související, se použije zákon o DPH ve znění účinném před tímto dnem.

Zvláštní režim půjde využít také od května 2020

Od května 2020 budou moci podnikatelé, kteří splní určité podmínky, též využívat místo EET tzv. zvláštní režim, tedy jakýsi offline systém evidence. Místo elektronické evidence tak půjde při uskutečnění tržby vystavit účtenku z bločku účtenek, který si podnikatel předtím vyzvedne na finančním úřadu. Za každé kalendářní čtvrtletí pak bude muset podnikatel poslat na finanční úřad oznámení o tržbách evidovaných ve zvláštním režimu, a to do 20 dnů od konce tohoto kalendářního čtvrtletí.

Čtěte také: 10 otázek a odpovědí, které se týkají novinek u EET, řemeslníků a offline režimu

Jak bude oznámení vypadat a jaké všechny údaje v něm budou muset podnikatelé uvádět, ministerstvo financí teprve řeší a na otázku serveru Podnikatel.cz odpovědělo, že příslušná metodika a tiskopis budou ze strany finanční správy včas zveřejněny. Na doplňující dotaz, zda by šel pojem „včas“ konkretizovat, ministerstvo odvětilo: Formulář oznámení o tržbách bude k dispozici v dostatečném předstihu tak, aby poplatníci mohli řádně plnit svou evidenční povinnost dle zákona o evidenci tržeb.

Offline režim navíc nebude pro každého. Využít ho budou moct právnické osoby, které jsou poskytovatelé zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a přijímají za jejich poskytování úhrady od zdravotní pojišťovny a určité fyzické osoby. Konkrétně jde o ty, které nejsou plátci DPH a nemají více jak 2 zaměstnance. Zároveň nesmí výše příjmů poplatníka z evidovaných tržeb přesáhnout za 4 bezprostředně předcházející kalendářní čtvrtletí 600 000 Kč a předpokládaná výše těchto příjmů v 12 bezprostředně následujících kalendářních měsících nesmí přesáhnout 600 000 Kč.

Jak doložit příjmy? Poraďte si sami, říká ministerstvo

Aby podnikatel mohl evidovat v offline režimu, musí podat žádost, ve které bude třeba uvést:

  • skutečnosti prokazující naplnění výše zmíněných podmínek a
  • údaje o provozovnách, v nichž přijímáte evidované tržby, které nebyly správci daně dosud v souvislosti s plněním povinností podle tohoto zákona oznámeny.

Jak přesně budou podnikatelé muset prokazovat své minulé příjmy a předpokládanou výši budoucích příjmů, bude podle ministerstva na uvážení podnikatelů. Stejně tak nemá mít žádost o povolení zvláštního režimu žádnou speciální strukturu. Pro žádost o povolení zvláštního režimu nebude žádný speciální formulář, půjde o podání podle daňového řádu, které musí splňovat obecné náležitosti podání a požadavky stanovené zákonem o evidenci tržeb. Bude tedy na podnikateli, aby zvolil dostatečně vhodný způsob prokázání, ze kterého správce daně nebude mít pochybnosti o tom, že podmínky splňuje a bude splňovat. Správce daně jej v rámci řízení samozřejmě může vyzvat k doplnění, bude-li mít pochybnosti, uvedl serveru Podnikatel.cz Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Přestože samotný zvláštní režim evidence půjde využít až od května 2020, žádost o povolení pro evidování tržeb ve zvláštním režimu půjde podávat dříve. Jakmile novela nabude účinnosti, půjde už o zvláštní režim požádat dopředu.

Čtěte více: Offline režim místo #EET nebude pro každého, pojí se s ním navíc povinnosti

skoleni_15_4

Firmy budou muset vrátit na účtenky DIČ už od listopadu

Zatímco některé změny naběhnou až v květnu, s některými musí podnikatelé počítat už od letošního listopadu. Jde například o povinnost uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Tato povinnost tak bude dopadat zatím pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob. Firmy nicméně musí DIČ na účtenky vrátit již od listopadu 2019.

Novela počítá i s osvobozením sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12. z evidence tržeb. Výjimku z EET získají i zrakově postižení podnikatelé, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Také zde platí, že účinnost výjimek nastane už 1. listopadu 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).