Hlavní navigace

#EET se bude týkat i řemeslníků, bude možnost offline režimu, rozhodla Sněmovna

13. 9. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

EET se rozšíří o řemeslníky, lékaře či opraváře. Zároveň vznikne možnost offline režimu a na vybrané zboží a služby klesne DPH.

Vyplývá to z novely zákona o evidenci tržeb, kterou dnes odhlasovala Poslanecká sněmovna. Novela nabude účinnosti sedmý měsíc po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Nejpravděpodobnější termín je tak květen 2020.

Čtěte více: Kdy odstartuje #EET pro řemeslníky? Nejpravděpodobněji v květnu 2020

EET se rozšíří o 3. a 4. vlnu

Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala veto Senátu a schválila novelu zákona o evidenci tržeb. Ta přináší mj. rozšíření EET o řemeslníky, lékaře, řezníky, právníky, účetní, lékaře, kadeřnice či opraváře. Novela rovněž sníží i DPH na vybrané zboží a služby.

Výčet zboží a služeb, pro něž se navrhuje druhá snížená sazba daně (10 %):

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • knihy, e-knihy a audioknihy.

Novela počítá i s osvobozením sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12. z evidence tržeb. Výjimku z EET získají i zrakově postižení podnikatelé, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Návrh dále vrací povinnost uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Tato povinnost tak bude dopadat zatím pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob.

Pod EET se zařadí i některé druhy plateb, které z ní vyňalo rozhodnutí Ústavního soudu.Na základě nové formulace paragrafu budou formální náležitost evidované tržby splňovat jakékoli platby uskutečněné pomocí prostředků, jako jsou elektronické peněženky, čipové karty, kupóny, vouchery a jiné obdobné instrumenty, a to jak v tzv. omezené síti, tak u jednotlivého vydavatele.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Nově budou moct podnikatelé využít offline režim

Novela dále přináší menším podnikatelům možnost offline režimu evidence. V rámci offline evidence bude podnikatel místo EET vystavovat účtenky z bloku, který si vyzvedne na finančním úřadě. Na konci každého dne pak zaznamená do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí pak zašle tento formulář na finanční úřad.

Aby mohl podnikatel tento nový zvláštní režim evidence využívat, nesmí mít ročně vyšší příjmy v hotovosti než 600 tisíc Kč a musí být poplatníkem daně z příjmů fyzických osob nebo být poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu. Zároveň nesmí být podnikatel plátcem DPH a nesmí mít více než 2 zaměstnance.

Brand24

Čtěte více: Offline režim místo #EET nebude pro každého, pojí se s ním navíc povinnosti 

Další obsah

Podívejte se, jak vypadá kavárna, kde bojkotují EET.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).